dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Ja sam početkom 1. mjeseca ove godine kupila zamorca. Zanima me zašto točno izad ušiju nema dlake i zašto mu na zadnjim nogama nisu otpala dva prsta (po jedan na svakoj nozi). Hvala unaprijed, Paula


O: Većina zamoraca se rađa s četiri prsta na prednjim nogama i 3 prsta na stražnjim nogama. Svaki prst ima stalno rastući nokat koji se sastoji od vanjskog i unutarnjeg dijela. Donji dio noge čini mekano stopalo, odnosno jastuk koji bi vlasnik trebao redovito pregledavati kako bi se na vrijeme utvrdile eventualne promjene, otekline ili ozljede.

Zamorcu nokti stalno rastu. Kratki, oštri, šiljati nokti su karakteristični za mlade zamorčiće. Kako se dob povećava, nokti imaju sklonost postati deblji i krhkiji te rastu nepravilnije. Stoga nokti zamorčića zahtijevaju redovitu higijenu i održavanje odgovarajuće dužine te zahtijevaju češće podrezivanje. Započnite rezati nokte ljubimcu u što mlađoj dobi, uklanjanjem samog vrha nokta, tako ćete ga naučiti na rutinu.

Neki zamorčići, obično na zadnjim nogama, imaju dodatni prst koji je rezultat genetike i križanja u srodstvu.

Uklanjanje suvišnog prsta potrebno je, od strane veterinara, a time će se spriječiti kidanje i moguće komplikacije. Veterinar će procijeniti dotok krvi, položaj kosti i slično, kako bi se utvrdio najbolji način izvođenja zahvata .Uklanjanje se izvodi skalpelom ili kirurškim škarama pod anestezijom  U slučajevima kada prst "visi", veterinar može koristiti ligature (čvrsti podvez kojim se prekine dotok krvi).

U pravilu zamorčići fizološki imaju iza uha (na bazi uha) bezdlačno područje, koje je po površini vrlo malo. Međutim, kod pojave gljivica i drugih bolesti kože često se javljaju bezdlačna područja u širim razmjerima.

S obzirom na obje navedene situacije, preporučujem Vam da s ljubimcem posjetite veterinara koji će procijeniti stanje i dati Vam daljnje upute.