Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu mješanku staru oko godinu dana, našli smo je na cesti. Bila je miran pas, izrazito draga, malo uplašena. Imala je prvi okot, 6 štenaca koji su kod nas bili 2,5 mjeseca, a onda smo ih udomili. Tjedan dana poslije toga kujica se skroz mijenja: mahnito laje na prolaznike, poštara..., odbija poslušati naredbe, svekrvu je ugrizla do krvi kad ju je ova išla podragati, sinu zaderala ruku zubom u igri (što se prije nikad nije dogodilo), trga i grize sve što stigne (zavjese, jastuke, stolice, cipele, igračke, cvijeće...), slabo jede i pije malo vode. Veterinarka mi je rekla da je promatramo i da će se vjerojatno smiriti. Posvećujemo joj više pažnje od kada su štenci otišli. Molim Vas za savjet, kako da joj pomognem? Ivana

O: Vaša kujica najvjerojatnije pati od tjeskobe uzrokovane odvajanjem.

Ovo je i jedan od najčešćih problema ponašanja koje susrećemo u naših psećih prijatelja. Psi su vrlo društvene životinje, koje se najviše oslanjaju na "prijatelja", bilo da se radi o drugom psu ili psima ili pak čovjeku te je za njihovu sreću i općenito dobro zdravlje potrebno mnogo društvenih interakcija.

Tjeskoba uzrokovana odvajanjem u pasa se ponekad previdi, no ukoliko se ovakvo ponašanje ne ispravlja redovito dovodi do agresije. Individualno se agresija ispoljava u različitim vremenskim intervalima od uzročnog događaja (uginuće ili odlazak legla, izbivanje vlasnika odlaskom na posao, godišnji odmor i sl.) pa tako neki psi pokazuju znakove gotovo odmah, dok je kod drugih vremenski period mnogo dulji (čak dva do tri tjedna).

Preporučam Vam da, uz pomoć priručnika za odgoj pasa ili profesionalnog dresera, započnete s kujicom raditi osnovne vježbe poslušnosti. S vremenom bi je trebalo uključiti i u grupni rad. Tako ćete postići da se u svim situacijama ponaša prihvatljivo. Vrlo je važno da dobro uvježbate naredbu "Stoj!" i "Dođi!". Svakodnevno bi trebala hodati uz nogu s uzicom i bez nje, a ostale vježbe uključuju izvršavanje naredbi kao što su "Sjedi", "Lezi", "Tiho" i dr.

Kako biste smanjili mogućnost agresivnog ponašanja, nastojte prepoznati znakove nadolazeće agresivnosti. Preduhitrite problem tako da joj, ako je potrebno, stavite i brnjicu. Svakako je nagradite ako po naredbi ignorira prolaznike ili ne pokaže neprijateljsko ponašanje. Kako bi se takav problem riješio preporučuje se i sljedeće: popisati situacije koje potiču kujicu na agresivno ponašanje (npr. ako reži kada je mičete sa kauča ili ulazite u prostoriju....), osoba s kojom je najagresivnija trebala bi postati jedini izvor svega što psu treba (hrana, voda, igra, nagrada, pažnja...), a osoba bi trebala moći naučiti kujicu osnovnoj poslušnosti. Kako biste se Vi postavili vođom, svi ostali ukućani trebali bi ignorirati kujicu, a Vaša bi se kujica mogla u potpunosti posvetiti Vama. Kujicu bi trebalo nagraditi za svaki oblik pokoravajućeg ponašanja (položene uši, izbjegavanje kontakta očima, lizanje, prevrtanje..). Svako poželjno ponašanje kujice mora biti nagrađeno.

Općenito o ponašanju u pasa pisala sam ovdje.

Odgoj će potrajati, učitelj mora biti jedan od ukućana koji će biti dosljedan, uporan i strpljiv. Ukoliko navedenim metodama ne uspijete promijeniti ponašanje kujice kroz dva do tri tjedna, savjetujem Vam da se obratite profesionalnim osobama koje se bave odgojem pasa, a s obzirom na mnoga pozitivna iskustva preporučila bih Vam Klub za obuku službenih i sportskih pasa (Remetinečka cesta 24, Zagreb, tel.: 01/6525-085).

OZNAKE: