Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam zapadnoškotskog bijelog terijera starog 2,5 godina. Na prednjim nogama u području nadlaktice i dijela trbuha (gdje se spajaju nadlaktica i trbuh s unutarnje strane) došlo je do otpadanja dlake i na tom mjestu su se javile promjene na koži (izgleda kao ozeblina, tamno crvene prema crnoj boji). Na dodir pas ne reagira pa pretpostavljam da ga ne boli. Ista promjena se pojavila i na zadnjim nogama u predjelu butina, također s unutarnje strane, ali manjeg intenziteta (samo otpadanje dlake, koža je uobičajene boje). Psa kupam svakih cca 45 dana šamponom All Systems - Crisp coat. Hranim ga isključivo Eukanubom (Breed Nutrition - West Highland White Terrier) već duže vrijeme.

Pas jede redovito, poboljšanja na dlaci su vidljiva. Protiv vanjskih nametnika  koristim Frontline pipete 2-10 kg, ali psa isključivo tretiram na leđnom dijelu vrata. Primjetio sam da je psu u zadnje vrijeme dlaka poprilično suha. Pas ne živi u stanu već ima svoju prostoriju u sklopu kuće i često je vani. Molim Vas da mi odgovorite o čemu se radi i na koji način to liječiti? Unaprijed srdačno zahvaljujem,
Hrvoje

O: Tamnjenje kože ili hiperpigmentacija u pasa obično je posljedicom prekomjerne količine melanina u stanicama. Melanin je tvar ili pigment koji psu daje boju kože i dlake. Melanin se u svih sisavaca javlja u dva oblika: eumelanin i feomelanin. Eumelanin je crni ili tamnosmeđi pigment. Feomelanin daje žućkastu nijansu. Melanin sintetiziraju specijalizirane stanice, melanociti, a nalaze se u koži, korijenu dlake i drugim mjestima u tijelu a na poticaj melanotropnog hormona. Melanociti se koncentriraju u obliku malih pigmentnih čestica (melanosoma) koje se zatim transportiraju staničnim izdancima melanocita u okolne keratinocite. Na mjestima na koži gdje su melanociti izrazito koncentrirani i/ili vrlo aktivni javlja se lokalizirana tamnija pigmentacija. Ovo nastaje ili zbog povećanog broja melanocita ili povećane produkcije melanina i njegovog deponiranja u bazalnom epitelu. Ovo se događa ili sekundarno na upalu ili pak idiopatski (primarno).

Jedan od uzroka ovakvoj promjeni navodi se atopički dermatitis. Najčešće zahvaćena područja na psu su prepone, pazuha te mjesta između prstiju. Kao reakcija na nepoželjni podražaj dulje vremena i sama koža s vremenom mijenja boju. Umjesto blijedoružićaste boje polagano se razvija tamnije pa i crno obojenje a naročito na onim mjestima gdje je koža bila upalno zacrvenjena. Osim hiperpigmentacije, na koži se mogu javiti makule ili pak mrlje koje su prvenstveno karakterizirane promjenom boje kože. Makule su lokalizirane promjene, ograničene i manje od 1 cm veličine dok su mrlje manje ograničene i mnogo većih dimenzija.

Promjena boje kože može još biti uzrokom eritema i hemoragije. Eritem je obično sekundaran na infekciju, a hemoragija može nastati kao posljedica neke traume ili poremećaja zgrušavanja krvi. Za početak, kako biste mogli razlučiti da li se radi o eritemu ili hemoragiji: izvršite pritisak na promijenjeno mjesto. Ako mjesto pritiska pobijeli radi se o eritemu, a u suprotnom vjerojatno o hemoragiji u koži.

Općenito rečeno, koža kućnih ljubimaca ima za funkciju prvenstveno zaštitu organizma, no ako je nepoželjni podražaj prejak ili predugo traje obrambeni mehanizmi popuštaju što se manifestira nekim od kliničkih znakova ili oštećenja kože. Oni mogu biti slijedeće: pruritus, promjena mirisa kože, kraste ili perut, gubitak dlake ili promjene u pigmentaciji kože. No sve navedeno sekundarni su znakovi (vrlo rijetko primarni) i vjerojatno su efekt odgovora kože na kroničnu upalu mnogobrojnih uzroka. Zbog toga, anamneza, simptomi i kompletan pregled su od izuzetne važnosti u postavljanju pravilne dijagnoze.

Kako ste vjerojatno tek nedavno primijetili navedene promjene na koži, savjetujem Vam da popratite razvitak istih kroz slijedećih desetak dana. Pratite eventualan svrbež, povećanje površine procesa, tamnjenje ili pak crvenilo i perutanje kože na tom mjestu. Ukoliko se stanje ne popravi svakako odvedite Vašeg ljubimca kod veterinara kako bi se napravio kompletan pregled kože i dlake, utvrdila konačna dijagnoza te poduzela odgovarajuća terapija.

O bolestima kože u westija i njihovom liječnju pisala sam i na: Westi i kožni problemi.

OZNAKE: