Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kad smo kupili shi tzu-a bio je crni, čupavi (ne previše), a  kako je vrijeme prolazilo, izgubio je tu crnu dlaku i počinje rasti svijetlija. Zanima me koliko vremenski traje izmjena dlake? Sanja

O: Dva su tipa krzna: dugodlako i kratkodlako.

Štenad se rađa s gustom, vunastom dlakom, odnosno poddlakom. Oko 6. mjeseca starosti počinje rasti prava dlaka, uglavnom drugačije boje od dotadašnje pa je vjerojatno ovo i razlog promjene boje dlake u Vašeg šteneta.

Kolega Dragan Vešović, dr.vet. med. pisao je o ostalim razlozima promjene boje dlake ovdje.

Psi u kratkom vremenskom razdoblju odbace gotovo svu poddlaku i tada ih je potrebno često četkati i češljati, da bi se omogućila pravilna izmjena dlake. Češljanje i četkanje je osobito važno tijekom perioda kad pas odbacuje svoju šteneću dlaku i dobiva pravu, što može potrajati i nekoliko mjeseci. Od najranije dobi ih treba privikavati na uređivanje dlake, samo tako će biti strpljivi kada to bude potrebno.

U Pet centru možete pronaći Furminator četke koje osiguravaju četkanje kratkodlakih i dugodlakih pasa, zdraviju i sjajniju dlaku (izvlače prirodna ulja iz dlake), smanjuju količinu alergena koji uzrokuju alergije kod ljudi osjetljivih na dlaku ljubimca, smanjuju linjanje do 90 % odstranjivanjem otpale dlake, bez oštećivanja zdrave dlake i kože te garantirano smanjuju linjanje, u usporedbi sa bilo kojom vrstom četke ili češlja.

Bilo bi dobro prije početka češljanja na krzno nasprejati malo regeneratora koji se ne ispire, kako bi krzno bilo podatno i kako bi ga se lakše moglo raščeljati (npr. Furminator waterless deshedding shampoo conditioner ili neki od preparata Armonie Naturali, Beaphar, Essentials,...).

Redovno češljanje je posebno važno ljeti jer pomaže da se dlaka provjetri.

Optimalan intezitet prirodne boje dlake postiže se hranom koja sadrži kompleks hranjivih tvari, koji stimulira produkciju melanina (sadrži aminokiselinu tirozin).

U ponudi Pet centra dostupna je i Royal Canin hrana Shih Tzu 24, koja je posebno prilagođena potrebama pasa ove pasmine Shih (Adult verzija za pse starije od 10 mjeseci te Junior verzija za štence do 10 mjeseci starosti). Osim navedene hrane, vrlo dobar izbor su i ostale superpremium hrane za štence malih pasmina pasa, npr. Brit Care Puppy, Hill's Puppy Mini, Eukanuba Puppy&Junior Small Breed, Purina Pro Plan Puppy Small i druge. Superpremium hrane su izbalansirane, proizvedene od pomno biranih sastojaka, te kao takve u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe pasa za hranjivim tvarima.

OZNAKE: