Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kujica labradora, stara 2 godine, puno vremena sada provodi sunčajući se u dvorištu. U zadnjih 2 tjedna primjetila sam da uzduž leđa njena dlaka tamni i sada je sivkaste boje. Zanima me da li je to boja od sunca, te da li je potrebna zaštita?
Hvala, Tanja

O: Boja dlake je uvjetovana količinom pigmenta (melanina) u melanocitima. Melanin je tvar ili pigment koji psu daje boju kože i dlake. Melanin se u svih sisavaca javlja u dva oblika: eumelanin i feomelanin. Eumelanin je crni ili tamnosmeđi pigment, a feomelanin daje žućkastu nijansu.

Melanin, na poticaj melanotropnog hormona, sintetiziraju specijalizirane stanice (melanociti), a nalaze se u koži, korijenu dlake i drugim mjestima u tijelu. Melanociti se koncentriraju u obliku malih pigmentnih čestica (melanosoma), koje se zatim transportiraju staničnim izdancima melanocita u okolne keratinocite. Na mjestima na koži gdje su melanociti izrazito koncentrirani i/ili vrlo aktivni javlja se lokalizirana tamnija pigmentacija.

Distribucija melanina u dlaci određena je genetskom predispozicijom samog ljubimca. Pigment se distribuira po dlaci u manjoj ili većoj količini i to po cijeloj dužini dlake ili samo djelomično. Vanjski čimbenici kao što su UV zračenje i neki šamponi direktno djeluju na pigment i tako mijenjaju boju dlake. Boja dlake može izgubiti intenzitet i može se dogoditi da dlaka postane crvenkasta. Crvenilo dlake naročito je primjetljivo kod pasa s crnom dlakom.

Također, i sama prehrana ljubimaca može uzrokovati promjenu boje dlake.

O drugim uzrocima promjena u boji dlake pisao sam ovdje.

OZNAKE: