silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam problem s jednom tigricom te Vas molim za savjet jer ovdje veterinari nisu, po njihovim riječima, stručni za ptice. Živim u Vinkovcima. Imam dvije tigrice, no jedna od njih zadnjih nekoliko dana ima proljev odnosno izmet izgleda kao da urinira (proziran sa nešto bijeloga ). Za sada mi normalno jede jučer sam kupila hranu - novo pakovanje koje inače kupujem u DM-u jer tu vrstu najviše vole pregledala sam hranu i mislim da je u redu . Jedna tigrica ima normalan izmet, normalno jede i ponaša se uobičajeno, a druga za sada jede normalno, širi krila pa pretpostavljam da ima temperaturu, ima proljevasti izmet odbija kupanje (no i druga zdrava u zadnje vrijeme se ne želi kupati)  i stalno se češka po guzi. Koliko golim okom mogu uočiti, nema parazita na pozadini, no ipak me brine. Stalno su otvorene osim što spavaju u krletki, ali kako nemam cvijeća u stanu isključujem mogućnost da je nešto pojeo, a i s voćem i povrćem sam oprezna, tj. jedu mi zadnjih nekoliko tjedana samo cvijet maslačka, ništa drugo ne žele.Stavila sam Andol u vodu pa ću ga pokušati pridobiti da malo popije, ali me zanima što da radim jer veterinar ga ne želi pregledati da bi ustanovio  radi li se o parazitima ili ne.

Napominjem da je njihov kavez kao i područje gdje se kreću čisto i uredno i ne čistim kuću agresivnim sredstvima baš zbog ptica.

Hvala na odgovoru, Nina

O: Izgled izmeta može biti pokazatelj zdravstvenog stanja ptice, a  izgled normalnog izmeta varira ovisno o prehrani. Razlikuje se u boji i konzistenciji,  jer ako se prehrana bazira na sjemenju , izmet će biti crn ili tamno zelen. Urin je prozirna tekućina uz kozistentni dio izmeta. Hrana s više voća i povrća te pojačano pijenje vode može povećati količinu urina. Urati (kremasta bijela izlučevina iz bubrega) obično su otopljeni u tekućem urinu ili djeluju kao omot oko izmeta.

Znakovi koji ukazuju na promjene su smanjenje sveukupnog broja ili količine izmeta, promjena boje urata ili urina u žutu ili zelenu, povećanje vodenastog sadržaja izmeta (proljev), povećanje količine urina (poliurija) sa smanjenjem volumena izmeta te prisutnost krvi. Pošto ptice imaju instinkt da skrivaju znakove bolesti od drugih pripadnika jata, znakovi bolesti mogu ostati neprimjećeni dok nije kasno. Znakovi koji ukazuju na ozbiljnu bolest su znatne promjene u količini ili izgledu izmeta, smanjeno ili pojačano pijenje vode i uzimanje hrane, promjena u vladanju te našušuren stav.Obično bolesne ptice nemaju snage za letenje  nego uglavnom stoje na prečki, našušurenog perja , slabije jedu i piju.

Visoke temperature zraka,  koje su nam  trenutno u ljetnim mjesecima svakodnevne, također mogu kod ptica izazvati takve promjene. Ptice imaju visoku tjelesnu temperaturu 42°C pa visoka temperatura okoline može dovesti do  pregrijavanja tijela, u ekstremnim situacijama i do toplotog udara. Ptice odaju višak tjelesne temperature širenjem krila, dahtanjem , pojačanim pijenjem vode, a slabijim uzimanjem hrane.Vi navodite da ptice jedu cvijet maslačka, što može dovesti do promjene konzistencije izmeta.

Kloaka mora biti čista i suha i  ne smije prominirati. Eventualna zaprljanost izmetom, upućuje da ptica ima proljev. Češkanje po anusu može ukazivati na crijevne parazite ili tekuti.

O crijevnim parazitima kod ptica možete više pročitati u prijašnjim odgovorima Proljev kod nimfe i Tigrica s proljevom.


Preporučila bih Vam da se  obratite  u vet. ambulante u Osijeku, kako biste dogovorili pregled.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: