zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo tigricu staru oko godinu dana, a kod nas je 2 mj. Do danas je bila živahna i bez nekakvih uočljivih problema. Danas joj je ponašanje čudno: našušureno perje, gubi ravnotežu, jako je mirna, drži se dna krletke, pognute je glave kao da joj se spava, izmet vodenast. Redovno smo mijenjali vodu, hrani se sjemenkama, ima u kavezu sipinu kost. Što da radimo? Da li joj fali minerala, vitamina. Napominjem, do sada joj nismo davali ništa drugo u prehrani. Možda smo trebali davati salatu, jabuku, mrkvu ili sl.? Kakvo joj je ponašanje ne znam hoće li će dočekati jutro? Pomagajte. Pozdrav, Neno

O: Više o pravilnoj prehrani i prepoznavanju bolesti u tigrica pisala sam u istoimenom ranijem odgovoru Prepoznavanje bolesnog stanja papige / Važnost pravilne prehrane za zdravlje ptica.

Budući da je Vašoj papigici tigrici promijenjena stolica, vrlo vjerojatno se radi o nekakvom probavnom poremećaju kojeg je potrebno liječiti.

Deficitarna prehrana na vitaminima i mineralima svakako ima utjecaja na opće zdravlje, no simptomi nikada ne nastupaju naglo već se određena oboljenja postepeno razvijaju. Proljev je u tigrica obično uzrokovan uzbuđenjem i kada se papigice puno kreću, zbog obilja voća i povrća u prehrani, preobilnih obroka te infekcija (paraziti, bakterije, virusi i gljivice).

Kao početnu terapiju za liječenje proljeva u tigrica treba odmah pticu staviti u prostoriju sa povišenom temperaturom (25-30°C, a ponekad i do 35 °C, i to konstantno i danju i noću). Posebno još treba paziti na to da je prostorija u kojoj se drži bolesna ptica potpuno zaštićena od propuha, a mora imati mnogo zraka i indirektnog sunca. Što se prehrane tiče, poželjno je u vodu dodati pripravke za stabilizaciju poremećaja poput Beaphar Santalina K3. To je preparat za kavezne ptice i daje se u slučaju crijevnih poremećaja, ali i apatije i prehlade. Preparat se nakapa u vodu za piće. Dostupan je i u svim trgovinama Pet centra.

U svakom slučaju, tigrici istovremeno treba jačati opću otpornost vitaminsko-mineralnim pripravcima (Versele-Laga Omni-vit, JBL Otvitol i sl.) a ukoliko se simptomi nisu nimalo stišali bilo bi poželjno da ju odvedete i veterinaru na klinički pregled, s ciljem postavljanja točne dijagnoze i određivanja adekvatne terapije. Možete se obratiti u Ambulantu za ptice kućne ljubimce na Veterinarskom fakultetu, spomenutu u gore priloženom odgovoru.

OZNAKE: