Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zaltnog retrivera starog 8 mj. koji, otkada je došao u našu kuću, ima problema s proljevom, a u zadnje vrijeme i s povraćanjem. Kroz sve ove mjesece je stalno kod veterinara, barem tri puta mjesečno. Sa 2,5 mj. nalazom stolice otkriveno je da ima giardiju i gliste te su se tome pripisivali njegovi proljevi. Očistili smo ga od svega toga, a onda nakon nekoliko tjedana proljev opet počeo. Zatim je bila kriva hrana pa smo isprobali i to i još uvijek smo na Eukanubi Intestinal, makar se pokazalo da hrana nije uzrok jer nema što nije isprobano (od kuhane dijetne hrane do Hill's, Eukanube, Royala itd..), a pas ima i dalje probleme. Onda sam počela nositi stolicu na pretragu za bakterije. 

Okriveno je da ima Clostridium pa je liječen Sinuloxom. Međutim terapija prođe, a pas opet za tjedan - 10 dana dobije proljev. Nakon toga ponovno se nosi stolica i dijagnosticira da pas ima Proteus i to se izlječilo gentanicinom. Proteus više nema, ali ima Clostridiju koja se navodno izliječi, a onda opet isto sve iz početka. Sada najveći problem koji me zabrinjava je povraćanje (bijela ljepljiva sluz nalik na bjelanjke jajeta) kojeg inače nije bilo. To je počelo danas prvi put. Njegov veterinar mu je i danas dao neku terapiju na koju ćemo ići nekoliko dana, ali s tim da ne zna ni sam što je mom psu točno. Pitala sam da li mogu napraviti još koju pretragu osim tog nošenja stolice i rekao je da nemam šta, da je on osjetljiv pas. Pa me zanima ako je on osjetljiv pas, da li je to normalno i kod male djece? Ja znam da nije i ne mogu vjerovati da to može biti normalno. Zar ću cijeli njegov životni vijek biti svakih tjedan dana kod veterinara? Mislim da nema smisla. Hvala! Maja

O: Uzroci proljeva i povraćanja u pasa mogu biti brojni.

Najčešće su posljedica hranjenja smećem, prejedanja, nepodnošenja hrane, nepravilne prahrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tijela, upale sluznice crijeva, stranog tijela u crijevima, zapletaja crijeva, začepa.

Do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenkorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Povraćanje često prati razna oboljenja u pasa. 

Povraćanje može biti bezopasno ukoliko se javlja jednom u desetak dana i ukoliko se pas prije i nakon povraćanja ponaša normalno. Ali, može imati i vrlo ozbiljne posljedice kao što su: aspiracijska upala pluća te hipovolemički šok uslijed gubljenja tekućine i elektrolita. Tijekom opetovanih povraćanja dolazi i do iritacije sluznice jednjaka, grla i tonzila. Vrlo često uslijed tako nadraženih tonzila dolazi do opisanih promjena u vidu pojačanog slinjenja ili izlaska bijelog pjenastog sluzavog sadržaja.

Gastritis je jedna od čestih bolesti koja prati naše ljubimce. Može biti akutnog ili kroničnog tijeka s akutnim napadajima. Prati ga povraćanje te oslabljen apetit. No, povraćanje može biti znak i ozbiljnih bolesti - bolesti bubrega, jetre ili pankreasa ili može biti potaknuto lijekovima, disbalansom elektrolita ili stresom.

Proljev se definira kao abnormalno povećanje broja, konzistencije i volumena fecesa kao posljedica prevelike količine vode u sadržaju. Proljev se javlja zbog promjena u absorpciji tekućina i sekrecije uzduž stijenke crijeva. Kretnje tekućina, hranidbenih tvari i kemikalija duž stijenke crijeva može biti pasivno (osmoza) i aktivno kemijskim putevima, u koje su upleteni vitamini, bakterije i energija.

Navodi se mnogo uzroka koji dovode do proljeva. Vrlo često posljedica je invazije crijevnim prazitima, oblićima ili trakavicama. Također, proljev može biti uzrokovan i infekcijom različite etiologije. Ako su zahvaćeni gornji dijelovi crijeva, infekcija može biti uzrokovana nizom patogenih mikroorganizama - bakterija (neke su i zoonoze - Salmonella i Campylobacter) ili virusa (poput parvovirusa), a povremeno infekcija može biti uzrokovana i kvasnicama, te parazitom Giardia. U većini ovih slučajeva stolica je smeđe boje i tekuća. U nekim slučajevima javlja se povišena tjelesna temperatura, te povraćanje. Infekcije donjeg dijela crijeva (kolitis) manifestiraju se na drugačiji način: proljev je više sluzav, kojeg redovito prati nagla potreba za defekacijom, a ponekad je u stolici prisutna svježa krv. Kolitis može biti uzrokovan parazitima, bakterijama, alergijama, greškama u prehrani, promjenom crijevne mikropopulacije, stresom.

O pretragama i nalazu kod gastritisa pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

Savjetujem Vam da se obratite kolegicama i kolegama na Klinici za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji će biti u mogućnosti provesti temeljite pretrage te Vas savjetovati dalje u rješavanju postojeće situacije.

OZNAKE: