Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene staro 7 mj., bark jazavčarku, koja se izgleda prehladila, jer joj curi iscjedak iz njuškice i kiše. Ne kašlje, pa pretpostavljam da je s grlom sve ok. Nije troma, jede i igra se što znači da ne bi smjelo biti ništa opasno. Htjela bih joj dati nešta za imunitet da prije ozdravi ali ne znam što smije, pa vas molim za savjet. Prije 2 tjedna je sterilizirana i primila je antibiotik za to, pa mislim da prehlada i operacija nisu povezane jer je ona prehlađena svega dva dana. Puno hvala, Ana

O: Iscjedak iz nosa može biti simptom različitih bolesti gornjih dišnih puteva (rinitisa, sinusitisa) ili se može javiti kao posljedica inhalacione alergije.

Osim toga, može biti i popratni simptom nekih drugih, najčešće virusnih bolesti.

Više o temi prehlade pisala je kolegica Rumiha ovdje i ovdje.

Kao potporu imunitetu preporučila bih "Immunoboost" pastu koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, kompleks vitamina, željezo i specifičnu mješavinu biljnih ekstrakata. Zatim, "Calo-Pet" pasta kao visoko kalorični dodatak hrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima za pse i mačke. Ove paste možete pronaći u stalnoj ponudi u ljekarnama Pet centra.

Također, kada se Vaš ljubimac oporavlja od bolesti ili operacije važno je pripaziti na njegovu ishranu jer ako kroz hranu ne osiguramo dodatnu energiju, tijelo će početi koristiti zalihe masti, a zatim i glatka mišićna tkiva što će rezultirati gubitkom tjelesne mase odn. usporavanjem procesa oporavka. Osim toga, slab imunitet smanjuje sposobnost borbe protiv infekcije, a to je drugi razlog da Vašeg ljubimca hranite hranom bogatom vitaminima i mineralima koji pomažu napore imunološkog sustava.

Jedna od takvih hrana koju možete pronaći u našim ljekarnama je Hill's a/d dostupna u obliku konzerve kao i Royal canin Convalescence support ili Hill's p/d (suha i konzerve) koja je zbog velike količine energije i esencijalnih hranjivih tvari uključujući kalcij posebno koristan pripravak za štence.

OZNAKE: