Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Štene od 7 tjedana kiše - prehlađeno je. Pitanje je sljedeće: Da li mu mogu u hranu zdrobiti PLIVIT C- sastav jedne tablete je 500mg askorbinske kiseline i pomoćne tvari: kukuruzni škrob i mikrokristalna celuloza? Dajem mu bio-aktiv za podizanje imuniteta i probavu, i dobio je u nedjelju antibiotiik dugotrajnog djelovanja Tardomyocel, kao završnu kuru u terapiji protiv sukrvice u stolici i mekane stolice. Eto, unaprijed zahvalan, Tomislav

O: Kihanje i iscjedak iz nosa mogu izazvati beznačajniji problemi poput peludne groznice, ali i značajniji problemi poput stranog tijela u nosnicama.

Kihanje samo po sebi nije bolest, nego refleksna radnja kojom se kroz nos izbacuje neka nadražujuća tvar. Upala nosa i nosnih sinusa je upala nosne sluznice, koja može imati kao posljedicu serozni, mukoidni ili mukopurulentni iscjedak. Najčešći etiološki uzrok jest infekcija ili specifičnim virusima ili bakterijama u sklopu mnogih zaraznih bolesti, bilo kao sekundarna upala ili kao komplikacija drugih bolesti nosa ili drugih organa. Nerijetko u etiologiji kao pogodovni čimbenici sudjeluju hladnoća, paraziti, gljivice i alergija. Najčešće su to inhalacijski alergeni: prašina, plijesni, različita pelud... Kućni ljubimci koji boluju od upale nosa često kišu, frču, trljaju nos, tresu glavom. Za liječenje je bitno što prije ukloniti primarni uzrok upale nosa. Lakša upala u pravilu prolazi sama od sebe.

Tardomyocel je penicilinski antibiotik širokog spektra i produženog djelovanja. Djeluje na brojne gram-pozitivne i gram-negativne bakterije. Održava visoku razinu antibiotika u krvi kroz duže vrijeme te je prikladan za liječenje i profilaksu mnogih zaraznih bolesti životinja. Pošto je Vaše štene bilo na terapiji antibiotikom spriječena je mogućnost sekundarne infekcije koja je mogla izbiti kao posljedica oslabljenog organizma probavnim problemima. Iako vitamin C mesojedi sintetiziraju u tkivu vlastitog tijela ipak su osjetljivi prema njegovoj nestašici u hrani i to s razloga što ga trebaju u znatnim količinama. Naročito je povećana potreba za C vitaminom u slučaju želučano-crijevnih poremećaja kada resorpcija vitamina C može biti poremećena. U pravilu, u slučaju bolesti osim antibiotika aplicira se i potporna terapija vitaminima kako bi što prije došlo do oporavka organizma, tako da je Vaše štene zasigurno dobilo dovoljno vitamina u injekcionom obliku. Da bi spriječili bilo kakve komplikacije savjetujem Vam da posjetite veterinara kako bi dobio uvid u njegovo zdravstveno stanje, te po potrebi produljio terapiju.

OZNAKE:

psi

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava