Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam mačića star oko 4-5 mjeseci. Prije 4-5 dana je izgubio apetit, s tim da je prije 2 dana povratio hranu, a drugi put samo pljuvačku koja je bila pjenušava. Od tada nije ništa jeo sem malo mlakog mlijeka. Izrazito je tužan, otuđen i samo spava ne znam da li sam mu u mlijeko smijela staviti malo paracetamola. Ne znam šta da radim i kako da ga liječim jer u našem mjestu nema u blizini veterinara. Svoju suvu hranu neće da jede jer inače nije htio ništa drugo jesti. Kako ću znati da li ima temparaturu? Hvala unaprijed, Katarina

O: Temperatura tijela kod toplokrvnih organizama, pa tako i mačaka, u normalnim

uvjetima se mijenja unutar uskih granica. Temperatura tijela ovisi o stupnju oksidativnih procesa u organizmu i funkciji regulacije topline. Svaku znatniju promjenu temperature tijela smatramo bolesnom pojavom.

Kao opći i nespecifični simptom bolesti, porast temperature prati većinu bolesti. Temperaturu mjerimo termometrom s Celsiusovom skalom, koja obuhvaća razmak od 34 do 42 stupnja C.

Kod svih domaćih sisavaca temperaturu mjerimo u rektumu, a vrh termometra namažemo vazelinom, sapunom ili vodom. Nakon upotrebe, termometar se očisti i ponovno strese, a postoji li sumnja u zaraznu bolest, i dezinficira. U pravilu se bolesnim životinjama temperatura mjeri dvaput na dan, ujutro i poslije podne.

Fiziološke vrijednosti temperature tijela kod mačaka su od 38,0 do 39,5.

O povišenoj temperaturi kod mačaka pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med. ovdje.

Povraćanje, nujnost i gubitak apetita također su simptomi koji ukazuju na bolesne procese.

Povraćanje, a posljedično i gubitak apetita, su simptomi koji se javljaju prilikom panleukopenije mačaka, od koje vrlo često obolijevaju mlade mačke. O  toj bolesti sam detaljno pisala ovdje. Na žalost, u tom slučaju, bez pomoći veterinara maca ima vrlo male šanse da preživi.

Što se tiče davanja paracetamola mačkama, to niste trebali činiti bez savjetovanja s veterinarima, jer je paracetamol izrazito toksičan za mačke. O tome je pisao kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje.

Jedine stručne osobe koje mogu postaviti pravu dijagnozu te poduzeti adekvatnu terapiju su doktori veterinarske medicine ili veterinari te Vam stoga preporučam da ipak potražite pomoć u najbližoj veterinarskoj ambulanti za male životinje.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: