Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačak mi ima temperaturu 40,8ºC i već nekoliko dana samo spava. Jede mi samo iz ruke, izgleda kao da mu je teško šetati. Pitanje: Kako sniziti mačku temperaturu i što mislite u čemu je problem? Pozdrav, Josipa.

O: Povišena tjelesna temperatura najčešći je pojedinačni simptom, koji upućuje na poremećaj u organizmu ili na bolest. U 90% slučajeva povišena tjelesna temperatura je oblik obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju. Vrućicu ili povišenu tjelesnu temperaturu mogli bi definirati i kao nespecifičnu reakciju organizma na štetne, infekcijske agense.

Do povišene tjelesne temperature dolazi kada centar za temperaturuu središnjem dijelu mozga (hipotalamus) poveća tjelesnu temperaturu više od uobičajene. Na to utječu tzv. endogeni pirogeni. Endogeni pirogeni otpuštaju se iz stanica obrambenog sustava kada u organizam uđu bakterije, virusi, kod upalnih procesa u organizmu, bolesti imunološkog sustava, neoplastične bolesti itd. Isto tako, to se dešava i pod utjecajem bakterijskih toksina, kemijskih spojeva koji nastaju raspadanjem bakterijskih stanica. Kod vrućice pojačavaju se metabolički procesi 5-8 puta, povećava se potrošnja kisika i rad kardiovaskularnog i respiratornog sustava.

Ponekad se javljaju i pojačane mišićne kontrakcije u svrhu stvaranja topline. Za vrijeme povišene tjelesne temperature smanjuje se i količina željeza u plazmi, kako bi se spriječio rast bakterija koje za svoj razvoj trebaju željezo. Postoje i neurogene vrućice, prouzročene bolestima središnjeg živčanog sustava.

Mačke kao i psi nemaju žlijezde znojnice raspoređene po tijelu, te se znoje preko malog dijela na njušci i na mekušima. Normalna tjelesna temperatura u mačaka kreće se u rasponu od 38-39ºC. Kada temperatura prijeđe 40ºC, nastupa kritično stanje za mačku. Krvni tlak se naglo snižava, vrlo brzo, nakon par dana dolazi do burne reakcije organizma, uslijed čega može doći do kolapsa srca i dišnih putova, zbog toga se oštećuju centralni živčani sustav i otkazuju sve vitalne funkcije. Kod visoke temperature postoji opasnost od dehidracije.

Niste naveli koliko je Vaša maca stara, da li je cijepljenja, boravi li u kući ili izlazi i van itd. Na ovaj način je vrlo teško reći o čemu bi se moglo raditi. Svakako Vam preporučam da se što prije macu odvedete svome veterinaru.

OZNAKE: