Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kuja koju sam sterilizirala prije 4 dana pati od zatvora, što rješavamo parafinskim uljem. No mene brine da sam jučer primjetila da su joj donje 4 sise nabrekle i jako tvrde. Veterinar nas je naručio na pregled i rekao da to nije normalno. Inače, tokom operacije izvađeni su joj jajovodi i maternica. Ima 3 godine, prošle godine je imala okot (4. gonjenje), a prva 3 je imala lažne trudnoće. Molim vas da mi napišete zbog čega se sad ovo događa? Šta bi to moglo biti i kako postupiti? Ne želim se nervirati bezveze jer životinja osjeća nervozu, ali nije mi svejedno! Također, napominjem da kuja ima mlijeka i "jaši"  drugog psa, znači ponaša se kao da se tjera. Je li to opasno? Hvala na odgovoru! Lea

Činjenica da kuje pate od lažne trudnoće proizlazi iz njihovog normalnog prirodnog ponašanja u pomaganju preživljavanja štenaca u čoporu. U prirodi, samo su kuje na najvišem hijerarhijskom položaju davale potomke, a ostale su kuje produkcijom mlijeka pomagale u hranjenju štenaca. No, kod kuja kao kućnih ljubimaca ovo zna biti prilično neugodno, kako za vlasnika tako i za kuju.

Lažna trudnoća može se javiti u kuja bilo koje dobi. Znakovi su obično vidljivi 4-9 tjedana nakon što je završilo tjeranje. U većini slučajeva vidljivo je povećanje mliječnih žlijezda i izlazak mlijeka na pritisak, iako neke kuje uopće ne proizvode mlijeko. Također, obično je vidljiva i promjena ponašanja kuje koja je promjenjivog raspoloženja, posesivna prema igračkama i nemirna. Mogu graditi i "gnijezdo" i/ili odbijati hranu. Povremeno se javlja i agresija.

Ako ženke jednom imaju lažnu trudnoću nakon tjeranja, vrlo je vjerojatno da će se to ponavljati nakon svakog spolnog ciklusa. Lažna trudnoća nastaje kao rezultat poremećaja hormonske regulacije. Ova pojava se javlja sa padom razine progesterona i aktiviranjem prolaktina - hormona koji regulira laktaciju. On dovodi do oticanja sisa i lučenja mlijeka, a također je uzrok i promjene ponašanja kuje kod koje se javlja majčinski instinkt. S obzirom na očite stalne hormonalne oscilacije, moguća je komplikacija poput gnojne upale maternice, peritonitisa, pa i sepse u kojim slučajevima je operacija nužna za uspješno ozdravljenje.

Nakon kastracije, kuja može ići kući na kućnu njegu ili pak mora ostati na promatranju u ambulanti preko noći ili nekoliko dana. U jednom i drugom slučaju treba voditi računa da je rana čista i suha i treba provjeravati bar dva puta dnevno znakove infekcije, otečenja, crvenila i iscjetka. Malo crvenila ili blago otečenje normalna je pojava, no krvarenje, iscjedak ili otvoreni rubovi rane zahtijevaju posjet veterinaru. Aktivnosti kuje se moraju ograničiti u prvom tjednu operacije, dozvoljene su lagane šetnje samo na povodcu.

Treba imati na umu kako se hormoni u odraslih jedinki zadržavaju u cirkulaciji minimalno tri do četiri tjedna nakon operativnog zahvata, tako da se fizičke i psihičke promjene postepeno događaju. Kuje koje su gravidne ili u tjeranju mogu imati iscjedak iz vagine kroz oko dva tjedna nakon operacije. Ovo znači da će kuja u tjeranju još uvijek privlačiti mužjake dva do tri tjedna nakon zahvata. Nemojte dozvoliti parenja jer bi to moglo izazvati kidanje unutrašnjih šavova, unutrašnje krvarenje i uginuće.

Iako rijetki, ali rizici i komplikacije nakon zahvata postoje. Rizici povezani sa anestezijom i samim zahvatom zabilježeni su u manje od 0.1% , a obuhvaćaju otvaranje rubova rane, nekompletno vađenje jajnika i maternice i slučajno podvezivanje mokraćnice. Češća je komplikacija inkontinencije u pasa (no manje od 1%) sa starošću, zbog oslabljenog sfinktera mjehura koji je osjetljiviji na estrogen.

O poremećajima mliječnih žlijezdi u kuja pisala sam na sljedećem linku:
Poremećaji na mliječnoj žlijezdi kod kuja

Dakle, kako navedeno otečenje mliječnih žlijezdi u Vaše kuje može biti uzrokom naviranja mlijeka ili pak infekcije, koja nije nužno povezana uz operativni zahvat, veterinar će nakon pregleda utvrditi o kakvom se problemu radi, te prema nalazu poduzeti odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: