Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam kujicu (mješanku) staru 6,5 godina. Do sada je sve bilo u redu, ali u zadnjih nekoliko mjeseci su se pojavile promjene kod sisa. U razdoblju tjeranja povećale su joj se sise. Prema informacijama savjetnika, to je normalna pojava, ali bi joj se nakon nekog vremene sise trebale vratiti u "normalnu" veličinu i trbuh bi trebao biti ravan. No, mojoj kujici su sise ostale povećane i to traje već nekoliko mjeseci. Osim toga, pojavljivalo se i izlučivanje mlijeka, a nakon njega žućkastog sekreta. Ona ne pokazuje nikakve znakove bola kada joj opipavam područje oko sisa. Što mi preporučate da napravim u vezi ovog problema i da li je kastracija neizbježna? Unaprijed zahvaljujem i srdačno pozdravljam, Dragica

O: Poremećaji na mliječnoj žlijezdi u pasa obuhvaćaju sljedeće:

Poremećaje produkcije mlijeka uključujući i curenje mlijeka (produkcija mlijeka koja nije vezana uz graviditet), agalakcija (nesposobnost produkcije mlijeka u potrebno vrijeme tj. za vrijeme dojenja) i galaktostaza (abnormalno nakupljanje mlijeka u mliječnim žlijezdama).

Mastitis ili upala i/ili infekcija mliječnih žlijezda, a gotovo uvijek se javlja u ženki. Može se javiti u jednoj ili više žlijezda, a javlja se obično za vrijeme laktacije (produkcije mlijeka). U većini slučajeva uzrok su bakterije koje dolaze ascedentno mliječnim putevima do unutrašnjosti žlijezde. Drugi mogući uzroci  ovog stanja su traume (od štenaca koji sisaju) ili se infekcija proširi krvlju (hematogeno). Upala je češća u starijih jedinki i u pasmina pasa sa kratkim nogama kod kojih je veća vjerojatnost za traumu mliječnih žlijezda. Također, pogodovni faktor je i loša higijena. Mastitis može biti izuzetno bolno stanje koje je obično lokalizirano, iako se u nekih životinja javlja i sistemska infekcija ili čak sepsa (bakterijska infekcija krvi). Najuočljiviji simptom infekcije je otečenje mliječne žlijezde (jedne ili više njih), povećane bradavice, zacrvenjenost, gnojno ili obojano mlijeko ili iscjedak iz žlijezde, bolne mliječne žlijezde, abscesi na žlijezdama, apatija i nevoljkost, gubitak apetita, povišena tjelesna temperatura. Mastitis je oboljenje koje se gotovo uvijek javlja kod kuja koje doje. Traume, loši higijenski uvjeti i moguća već postojeća bolest su mogući predisponirajući faktori. U većini slučajeva mastitis nije hitno stanje, a oboljele životinje nisu znatno bolesne. Mastitis je obično akutna upala. Ako se ne uoči, a životinji je blago oslabljen imunološki sustav i prisutna je potencijalno patogena bakterija, infekcija se može proširiti na ostale žlijezde. Povremeno može uzrokovati i septikemiju. Kuje u ovakvom stanju znatno su bolesne i potrebna im je intenzivnija njega. Mliječne žlijezde mogu se toliko inficirati da abscediraju ili su gangrenozne.

Kod ovakvog problema treba razlučiti i poremećaje koji klinički sliče mastitisu. A to su:

Povećanje mliječne žlijezde zbog gravidnosti visokog stupnja, laktacije ili lažne trudnoće. Ponekad se javlja samo prekomjerno nakupljanje mlijeka u žlijezdama pa su stoga žlijezde otečene, tople i umjereno bolne.

Fibroepitelijalna hipertrofija mliječne žlijezde koje je benigan rast tkiva mliječne žlijezde, a uzrokom je otečenja tvrde konzistencije koje može biti iznimno velikih dimenzija.

Tumori mliječene žlijezde česti su i najčešći tip tumora koji se mogu razviti u kuja a naročito onih koje nisu sterilizirane. Često su maligne prirode iako se mnogi ne ponašaju agresivno.

Svakako Vam preporučujem posjet veterinaru koji će pregledati kuju, načiniti potrebne pretrage, postaviti dijagnozu te na osnovi nalaza preporučiti odgovarajuću terapiju ili zahvat.

OZNAKE: