silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Moj mačić, koji je star 4 mjeseca, kod mene je otkad se rodio i živi kombinirano, zavisi kako mu paše, zna dane provesti u kući, jede u kući, spava u kući, a zna mu doći dana da se po cijeli dan izležava na travi, sve zavisi... Međutim, dosta je rano odvojen od mame, sa samo mjesec i pol i otada imam osjećaj da me zamjenio s mamom, mijauče, a nije ni gladan ni žedan, nosila sam ga veterinaru i kaže da je zdrav. Ja ga uzmem u krilo i dozvolim mu da se mazi od moj nos sa svojim i tad šuti. Ima ružnu naviku, nuždu vrši u cvijeće u kući, a ja maknem cvijeće i tu stavim pijesak, on vrši nuždu ponovo u cvijeće na drugom kraju kuće. Ne znam kako ga odviknuti. I molim vas da mi objasnite šta mu znači o maženje nosom od moj nos. Laura

O: Mačke, kao i sva druga bića imaju razvijene načine komunikacije, kako među sobom, tako i s ljudima s kojima žive. Mačke komuniciraju zvučnim signalima i gestikulacijom, odnosno zauzimanjem određenih stavova i mijenjanjem izgleda lica. Među sobom mačke komuniciraju i mirisnim signalima, tzv. feromonima, koji su za nas ljude neprimjetni.

Uznemirena ili uplašena mačka ima maksimalno raširene zjenice, dok ljuta maca ima jako sužene zjenice. Kada mačka ugleda plijen, ona ispušta neobične zvukove i škljoca vilicama, pogrbi leđa i fiksira ga pogledom. Mijaukanje mačka rijetko koristi u komunikaciji sa drugim mačkama,osim kada se radi o fazi estrusa, kada se oglašavaju dubokim i glasnim mijaukanjem koje zvuči kao dječji plač. Mijaukanjem mačke uglavnom komuniciraju sa ljudima i potrebno je neko vrijeme da vlasnik shvati što ona želi.

Trljanjem glave o predmete ili o vlasnika mačka izlučuje feromonekoje joj daju osjećaj sigurnosti, a očito je da Vaš ljubimac tako komunicira s Vama i kod Vas u krilu se osjeća sigurno.

Mačkama koje su prerano odvojene od majke treba više vremena za učenje i stvaranje higijenskih navika. Poželjno je mačiće ostaviti s majkom do dobi od 3 mjeseca jer osim što ih majka nauči jesti, nauči ih ponašanju u okolini. Ponekad mačić stvori loše navike koje se mogu suzbijati preparatima koji odbijaju mačke.Takve preparate s odbojnim mirisom može pronaći u trgovinama Pet centra.

Više o socijalizaciji te načinu komunikacije između mačaka možete pročitati u ranije objavljenim odgovorima Razvoj i socijalizacija mačića / Ostavljanje mačića samog kod kuće i Društveno ponašanje i načini komunikacije mačke.

OZNAKE: