Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mačak Pero, u posljednjih mjesec dana, konstantno mrči i puše na sve ukućane, ali ne izgleda ljuto, ne maše repom i ne daje znakove nikakve agresive (da bi ogrebao ili ugrizao). Mačak je kastriran, oko godinu dana. Normalno jede, pije vodu, normalna probava, stolica, mokraća - sve je pod kontrolom. Pa Vas od srca molim bilo kakav odgovor jer imam osjećaj da negdje griješim....
Unaprijed zahvalna, Marija

O: Društveno ponašanje mačka iznimno je raznoliko, od divljih samotnjaka do onih koje vole društvo drugih mačaka.

Njihova osobnost i društvene interakcije s drugim mačkama ovise o učenju u ranoj dobi, gustoći lokalne populacije mačaka i dostupnosti hrane.

Društveni kontakti postaju češći kada hrane ima u izobilju jer je tada manje razloga za borbu. Mršavije, šarene mačke - lovci ograničit će svoje društvene geste za zauzimanje obrambena položaja, dok će u kolonijama dobro uhranjene mačke ponekad biti iznenađujuće sklone druženju i socijalnim interakcijama.

Ako pažljivo slušate vokalizacije svoje mačke u toku dana, možete primjetiti da je to puno više od uobičajenog "mijau". Uz govor tijela i označavanje teritorija mirisom iz žlijezda, grebanjem ili urinom, vokalizacija je bitan dio komunikacije Vaše mačke. Svojim glasanjem može privući druge mačke ili ljude, ili ih držati na distanci, toplo Vas pozdraviti ili Vas upozorit da će izvesti napad.

Savijanje leđa u luk, pokazivanje zuba, kostriješenje dlake, siktanje i pljuvanje ukazuju na bijes. Osjećaji poput straha i brige štite mačku od prijetnji i opasnosti. Frktanjem i režanjem mačke izražavaju strah i agresivnost.

Nije samo glasanje ono što odaje kako se Vaša mačka osjeća. Važno je pratiti i druge dijelove tijela.

Mačkin rep se često ponaša kao "produžetak" njenih osjećaja, ali i upozorenje na njene namjere. Općenito je pravilo, što je rep više, mačka je boljeg raspoloženja. Vesela mačka će držati uspravno rep, dok će uplašena mačka povući svoj rep među noge. Visoko podignut rep tako predstavlja veseli pozdrav kad se vratite kući.

Široki zamasi repom znak su nervoze, dok je trzanje znak uzbuđenja i znatiželje. Tako će Vam, na primjer, mačka kojoj je dosta maženja dati signal nestrpljivim zamasima repom da joj je dosta. Ako zanemarite ovaj znak, vrlo vjerojatno je sljedeće upozorenje udarac šapom. Udaranje šapom je znak agresije, koji pokazuje da je Vaša mačka iziritirana.

Vrlo uznemirena mačka brzo će micati lijevo desno cijelim repom, što ozbiljno shvatite kao prijeteći signal. To je jedna od prednosti komunikacije mačaka, da druge mačke i Vas jasno vidljivim znakovima upozori, kako biste izbjegli izravan sukob. S druge strane, kad se radi o lovu, mačke imaju znatno suptilniji pokret repom, kojim mačka upozorava druge mačke na svoju namjeru lova, ali to ne odaje žrtvi.

Kad mačka drži uši uspravljene i usmjerene prema naprijed, znači da je opuštena, zadovoljna i prijateljski raspoložena. Ali pripazite se kad spusti uši. Kad su joj uši spuštene uz glavu, nalazi se u agresivnom položaju. Na taj način štiti uši od zubiju i kandži protivnika ako izbije borba. Uši okrenute unatrag i prema dolje označavaju strah, ali i potencijalnu agresivnost jer se uplašena mačka može osjećati ugroženo i izazvano.

Ako pažljivo pratite znakove koje Vam upućuje Vaša mačka, moći ćete izbjeći situacije u kojima se Vaša mačka ljuti. Također, pratite da li postoji povezanost određene situacije s režanjem i puhanjem.

OZNAKE: