Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam 4-mjesečno štene labradora i primjetila sam da mu ponekad curi bijela, gusta slina iz ustiju. U to vrijeme je on najčešće hiperaktivan i grize sve što nađe oko sebe. Ne znam da li je to bjesnoća ili nešto drugo. Nadam se da je nešto drugo jer smo ga protiv bjesnoće već cijepili, što bi značilo da nije dobio dobro cjepivo ako je bjesnoća, a i nama ne bi bilo drago imati psa (i to labradora!) s bjesnoćom. Primjetila sam da, kada mu ta slina viri iz ustiju, da neki psi čuvaju svoje vlasnike od njega. Jedan pas se uvijek htio igrati s njim, a danas dok je imao tu slinu je lajao na njega i pokušao ga napasti. Molim vas da mi pomognete što prije, Suzana

O: Bjesnoća je akutna kontagiozna zarazna bolest za koju su primljive sve toplokrvne životinje i čovjek.

U tipičnom obliku manifestira se razdražljivošću, poremetnjama svijesti, uzbuđenjem te oduzetošću.

Uzročnik je virus iz porodice rabdovirusa i roda lyssavirus. Izvor infekcije kod silvatičnog (šumskog) oblika su prvenstveno lisice, manje vukovi i jazavci. S njih virus može priječi na psa i čovjeka. Kod urbane bjesnoće ključna karika su psi i mačke. Čovjek i životinje se u pravilu zaraze preko ozlijeđene kože, i to najčešće ugrizom. Za čovjeka su najopasniji ugrizi za vrat i lice.

Nakon infekcije umnažanje virusa najprije se može dokazati u onim ganglijima koji su u izravnoj vezi sa živcima s mjesta infekcije. Pošto se virus ugnijezdi u njih, infekcija središnjeg živčanog sustava ne može se prevenirati  čak ni rezanjem živca niti amputacijom noge. U zadnjij fazi virus diseminira u organe koji ne pripadaju živčanom sustavu. Organi bliže središnjem živčanom sustavu, kao retina, rožnica, žlijezda slinovnica, jezik i dr. budu prije inficirani od udaljenijih organa.

Inkubacija (razdoblje od početka infekcije do pojave prvih kliničkih simptoma) traje 2 do 8 tjedana. Bolest većinom traje 1 do 7 dana, izuzetno dulje.

Izrazita su tri stadija bolesti:
Prodromalni stadij u kojem se psi promijenjeno ponašaju, često jedva primjetno pa to vlasnici često predvide. Psi postaju plašljivi , nemirni, neposlušni, sakrivaju se, grizu okolne predmete, bez ikakvog povoda grizu na prazno, pokazuju pojačani svrbež, posebice na mjestu ugriza. Već se u tom stanju zapaža otežano gutanje i jako slinjenje. Takvo stanje traje pola do 3 dana. U stadiju ekscitacije pojačava se nemir i uzbuđenje, životinje napuštaju mjesto boravka i lutaju bez cilja. Napadaju životinje i ljude, pa i one poznate. U tom stadiju nađu se već i djelomična oduzetost pojedinih živaca. Glas je promukao, a gutanje je vrlo otežano. Zbog pojačanog izlučivanja sline i nemogućnosti gutanja slinjenje je još jače. Taj stadij traje dan ili dva. U paralitičkom stadiju pas postaje mirniji, mnogo leži, opušten je pojavljuje se paraliza  mišića donje vilice, jezika i očiju. Zbog promjena živčanih stanica u leđnoj moždini uslijedi klijenut mišića trupa i udova pa se životinja više ne može pokrenuti. Smrt uslijedi nakon 3 do 4 dana  paralitičkog stanja zbog iznemoglosti.

S obzirom na navedenu dužinu trajanja bolesti i kliničke znakove te činjenicu da bolest završava smrću u roku sedam dana, na imunološki status životinje mislim da najvjerojatnije nije riječ o bjesnoći. Nakon cijepljenja imunost nastaje za 7 do 10 dana.

Ipak, s obzirom da je pas tek jedanput u životu cijepljen (a u svakoj populaciji postoje jedinke koje slabije odgovore na vakcinu jer na imunološku reakciju utječu nasljedni činitelji, subkliničke bolesti, kondicija, hranidba, stres, istodobna primjena drugih lijekova, te je li cjepivo bilo odgovarajuće pohranjeno i primijenjeno) i ukoliko živite u području gdje je blizu šuma i ima navedenih divljih životinja, te ako je pas bio ugrižen ili u dodiru sa necijepljenim životinjama ili lutalicama, preporučam Vam da se odmah obratite Vašem veterinaru.

O daljnjem postupku pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

S obzirom na starost psa, on je trenutno u dobi kada će mu početi ispadati tj. izmjena mliječnih zubi pa ga najvjerojatnije svrbe desni i pojačano slini. Također, kada se igra i kada je uzbuđen pas jače slini.

OZNAKE: