Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molila bi da mi objasnite postupak sa psom koji je bio u kontaktu (možda ugriz) sa moguće bijesnom lisicom? Pritom je jedan cijepljen protiv bjesnoće, a drugi je star 2,5 mjeseca te do sada nije još bio cijepljen? Da li za pse postoji neka postekspozicijska profilaksa kao za ljude? Hvala, Ivona

O: Prema odredbama Pravilnika o mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bjesnoće kod životinja (NN 32/00), veterinar iz ovlaštene veterinarske organizacije mora opravdati sumnju na bjesnoću tako što će obaviti temeljiti klinički pregled životinje/a.

Ako veterinar nadležne ovlaštene veterinarske organizacije klinički potvrdi sumnju na bjesnoću, nadležni veterinarski ured županije ili grada mora odmah narediti eutanaziju životinje i slanje materijala na laboratorijsko pretraživanje u Hrvatski veterinarski institut.

Prema gore navedenom pravilniku, bjesnoća se potvrđuje ili isključuje obavljanjem labaratorijskih pretraga tehnikom imunofluorescentnih protutijela ili biološkim pokusom na miševima. Biološki pokus na miševima obvezan je u slučaju prvog utvrđivanja bjesnoće u jedne vrste životinja na području općine ili grada, te prema potrebi i u drugim slučajevima.

Liječenje se kod oboljelih životinja ne provodi. Dakle, ako se potvrdi ova bolest kod ljubimca/ljubimaca, ista se ne liječi već se životinje eutanaziraju, a njihova glava/glave ili cijele lešine se šalju na obdukciju u Veterinarski institut (u svrhu dokazivanja bjesnoće). Mjesto boravka, u kojem su boravile bolesne životinje treba se temeljito dezinficirati, a osobe koje su došle u kontakt sa sumnjivim ili oboljelim životinjama hitno se moraju podvrgnuti cijepljenju protiv bjesnoće u antiarabičnim stanicama Zavoda za javno zdravstvo.

Također, ako pas ugrize čovjeka, bez obzira da li je cijepljen protiv bjesnoće ili ne, obavezno se trokratno pregledava kroz 10 dana. Pregled se obavlja u veterinarskoj ustanovi koja je i cijepila ljubimca ili u ambulanti raspoređenoj prema mjestu boravka.

OZNAKE: