Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Trudna sam šest mjeseci i dobila sam psa na poklon iz uzgajivačnice. Pas je redovito cijepljen i čišćen od parazita. Zanima me da li postoje nekakve bolesti psa koje su prijenosne i mogu nepovoljno utjecati na trudnoću, ukoliko je pas uredno održavan. Hvala, Jelena

O: Mnoge su zarazne, parazitarne te gljivične bolesti zajedničke ljudima i životinjama (tzv. zoonoze). Tako npr. bjesnoća, bruceloza u mesoždera, leptospiroza, toksokaroza, salmoneloza u mesoždera, tuberkuloza u psa, bolesti su čijeg uzročnika oboljeli psi mogu prenijeti i na čovjeka.

No treba naglasiti da provođenje preporučenih veterinarskih i uobičajenih higijenskih mjera smanjuju opasnosti za zdravlje ljudi na minimum.

Zoonoze su bolesti zajedničke ljudima i životinjama, a uzrokuju ih bakterije, virusi, gljivice, protozoe, paraziti, te prioni. Uzročnici u prvom redu kruže među životinjama i samo se povremeno prenose i na čovjeka. Čovjek se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom, mokraćom i putem hrane. Većina takovih bolesti uspješno se liječi, no ipak savjetujem Vam da redovito provodite čišćenje svojeg psa od unutrašnjih i vanjskih parazita, redovito ga cijepite i održavate njegovu osnovnu higijenu kako bi bezbrižno uživali u društvu Vašeg novog kućnog ljubimca. Sve o cijepljenju i čišćenju od parazita možete pročitati u već objavljenim odgovorima na ovim stranicama (odgovore možete pretraživati upisivanjem ključnih riječi u filtar).

Također Vam preporučujem da se o zoonozama informirate i dodatno savjetujete s Vašim doktorom opće medicine.

Korisne informacije vezane za ovu temu možete pročitati ovdje i ovdje.

Čestitam na trudnoći i sigurna sam da će uz provođenje propisanih i preporučenih mjera zaštite zdravlja Vašeg psa, sve proteći u najboljem redu.

OZNAKE: