Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Koliko je pseća dlaka opasna za malo djete?
Hvala, Lidija

O: Kako su vrlo često spominjani zdravstveni problemi u djece različiti tipovi alergija, pretpostavljam da se Vaše pitanje odnosilo na mogućnost alergije koja bi se mogla javiti u djeteta pri kontaktu sa psećom dlakom.  U prirodi postoji cijeli niz mogućih alergena, a među njima su i oni vezani uz držanje i kontakt s kućnim ljubimcima. Dugo vremena se dlaka pasa i mačaka smatrala uzrokom alergije u ljudi.

Najnovija istraživanja su pokazala da se radi o alergijama na uljne žlijezde čiji sadržaj se nalazi u njihovim izlučevinama (slina i mokraća), te prhuti koji se stvara ljuštenjem kože.

Pojavi alergija podložnija su mlađa djeca. Prevencija se provodi redovitim provjetravanjem prostorija, izbjegavanjem spavanja u istoj prostoriji s kućnim ljubimcima, te u slučaju pojave znakova alergije, što ranijom stručnom pomoći pedijatra.

Osim navedenog, na dlaci i koži pasa mogu se nalaziti različiti mikroorganizmi, kao i razvojni ili zreli stadiji nekih parazita.

Zoonoze su bolesti zajedničke ljudima i životinjama, a uzrokuju ih bakterije, virusi, gljivice, protozoe i paraziti. Većina bolesti se uspješno liječi.

Toksokaroza je bolest uzrokovana jednim od razvojnih stadija mačje i pseće gliste. U ljudi se javlja u obliku migrirajuće larve. Jajašca životinje izlučuju izmetom, te se osim direktnim kontaktom (gladeći životinju na čijoj se dlaci mogu zadražati jajašca) možemo kontaminirati neopranim povrćem, pijeskom ili zemljom. Važno je temeljito prati povrće i voće, te veće dijete upozoravati da neoprane ruke ne stavlja u usta. Psa treba redovito tretirati sredstvima protiv nametnika, a izmet redovito uklanjati.

Dipilidium caninum je pseća trakavica, a čovjek se može zaraziti ako proguta zaraženu buhu. Uspješno se liječi lijekovima koji uništavaju trakavicu.

Mikrosporoza je gljivična kožna infekcija, prenosi se kontaktom s oboljelom životinjom. Incidencija je češća u djece. Više o mikrosporozi možete pronaći u ranije objavljenim odgovorima mene i mojih kolega na ovim stranicama (u rubrikama vezanim uz pse i mačke).

Sve navedeno dio je mogućih zdravstvenih problema vezanih uz suživot sa životinjama. Vjerojatnost oboljenja ovisi o mnogo čimbenika, a u male djece bilo bi neophodno u najvećoj mogućoj mjeri provesti sve korake njihove prevencije.

Za sve nedoumice vezane uz zdravlje Vašeg djeteta svakako se posavjetujte s djetetovim liječnikom.

OZNAKE: