Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedan problem sa mojim pekinezerom, ona stalno čupa svoje dlake sa nogu i jede ih. Pa me zanima je li to normalno ili to ona radi iz nekog razloga? Lily

O: Neprirodan apetit u pasa kao obrazac vladanja javlja se u sljedećim varijacijama: konstantna ingestija neuobičajene vrste hrane ili tvari koje nisu za jelo.

Često je tu uključena i koprofagija (jedenje vlastitog izmeta), aerofagija (gutanje zraka) i psihogeno pijenje vode.

O neprirodnom apetitu pisala je kolegica mr. sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Jedenje vlastite dlake može se javiti kako je navedeno iz psihogenih uzroka, važno je da malo pratite zbivanja u okolini vašeg psa, ali i Vašoj - da li se to naglo javilo, da li je pas promijenio okolinu ili je netko otputovao od ukućana i slično.

Također trebate eliminirati unutarnje parazite koji mogu svojom invazijom izazvati manjak određenih tvari, a preporučam dati psu preparat protiv glista i trakavica, te preventivno vitaminsko-mineralni pripravak.

Ako pas gricka dlaku na šapama možda je primarni uzrok alergijski dermatitis, koji može biti izazvan kontaktom sa nekim alergenom ili punim analnim žlijezdama pa on kako gricka kožu, tako i pojede dlaku.

U svakom slučaju postoji opasnost da ingestijom dlaka dođe do njihovog nakupljanja u želucu i crijevima (trichobezoari) i da dođe do komplikacija.

Savjetujem Vam posjet veterinaru koji će eliminirati gore navedene uzroke i po potrebi dati i sredstvo za smirenje psu, a u ponudi Pet centra možete nabaviti i D.A.P. difutor koji uključenjem u struju otpušta pseće feromone, koji onda psa u prostoru smiruju i daju mu osjećaj sigurnosti.

OZNAKE: