Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam muško štene engleskog basseta staro 9 mjeseci, razigran je, veseo i jako zločest. Na sve smo se to pripremili i ne smeta nam nastala šteta, međutim, on sve što nađe pojede, npr. pokida spužvu na kojoj spava pa ju pojede, dekicu isto tako, jede cijele orahe s ljuskom (imamo drvo u dvorištu pa ih uvijek ima po zemlji), kupili smo mu onu debelu špagu kao igračku, ali je i to raspleo i pojeo, danas je pojeo komad plastičnog podmetača za cvijeće. Primjetimo dobar dio toga u izmetu, ali me zanima da li može doći do fizičkog oštećenja želuca ili crijeva od, npr. ove plastike što je pojeo ili može li se ta spužva ili špaga negdje taložiti u crijevima i nakon nekog vremena da nastanu problemi?

Molim Vas za savjet kako da postupim, nije nam žao stvari koje uništi, nego se brinemo za njegovo zdravlje, da li mu možda nedostaje nekih vitamina ili je sve to samo igra, ima li neki preparat da mu dajemo za lakšu probavu?
Goranka

O: Prekomjeran apetit je katkad posljedica prirođene lakomosti, rjeđe bolesti (hipoglikemična stanja, šećerna bolest i dr.). Neprirodan apetit je pojava kad životinja manje ili više odbija uobičajenu hranu, a voli jesti hranu koja joj inače ne odgovara ili tvari koje uopće nisu za jelo (zemlju, žbuku, drvo, krpe i sl.).

Neprirodan apetit ukazuje na poremećaje u funkciji probavnog sustava, na poremećaje u mijeni tvari, a naročito na nestašicu minerala, vitamina i drugih biokatalizatora, no može biti i odraz poremećaja u funkciji moždane kore.

U štenaca se često javlja alotriofagija, neprirodan apetit koji nastaje kad je u organizmu poremećen promet minerala i vitamina.

O ovom problemu je pisala kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Progutani nejestivi predmeti vrlo su opasni za životinju. Kako se u pravilu ne mogu potpuno sažvakati, predstavljaju strano tijelo čiji je prolaz kroz probavni trakt upitan. Strano tijelo može djelomično ili potpuno prekinuti pasažu kroz probavni trakt, a isto tako može mehanički oštetiti sluznicu, kao i dublje stukture usne šupljine, jednjaka, želuca ili crijeva.

Psa bi trebalo odvesti na veterinarski pregled i, već po preporuci veterinara, promijeniti prehranu ili uvesti neki od vitaminsko mineralnih dodataka za pse.

Uz to, sa psom bi trebali svakodnevno raditi vježbe poslušnosti i na taj način zaustaviti stvaranje loše navike. U fazi odvikavanja bi bilo dobro koristiti i brnjicu.

OZNAKE: