Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas da mi date odgovor da li je moguće da je izvrsšena oplodnja iako kujica nije dobila vaginalni grč, a mužjak je većinu sjemena izbacio van nje. Oboma je ovo prvo parenje, a pri tom je on dosta niži pa je stajao na platformi. Nakon toga mu nije dala da joj priđe. Arvin

O: O tijeku parenja i spajanju kuje i psa pisala je kolegica Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje. Povezanost pasa spolovilima može trajati od 5 do 60 minuta, ali najčešće je oko 20 minuta. Za vrijeme dok su nerazdvojno povezani sjeme teče u maternicu.

Spajanje nije neophodno za koncepciju. Mnoge kuje ostanu gravidne i nakon kratkog kontakta. Spajanje se prekida spontano i može se zamijetiti nešto sjemene tekućine kako istječe iz kujine stidnice.

Tradicionalno vlasnici daju pariti svoje kuje dva puta: 11. i 13. dan nakon završetka proestrusa, da osiguraju prisutnost spermija u ženkinom reproduktivnom traktu u vrijeme ovulacije. Ovo je u principu vrlo uspješno, zahvaljujući dugovječnosti spermija u ženkinom reproduktivnom traktu (7 dana).

Najranija dijagnostika da li je Vaša kuja ostala skotna je 16. do 20. dan od parenja, kada se ultrazvukom, ukoliko je gravidna, mogu vidjeti fetalne ovojnice.

OZNAKE: