Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku rottweilera staru 3 godine. Vodili smo je na prvo parenje parenje 9. i 11. dana ciklusa. (dva dana nakon rođendana). Moraju li se ženka i mužjak "zalijepiti" da bi ostala gravidna? Kod njih se to nije desilo, jedino što je bilo meni neobično je da je prilikom parenja dva do tri puta na tren "jauknula". Možemo li eventualno očekivati da je ostala gravidna?
Hvala na očekivanom odgovoru, Nenad

O: Da naši ljubimci nisu domestificirani i da dalje žive u prirodi, ženka bi dozvolila parenje isključivo poznatom mužjaku.

Ukoliko ih je više, postojala bi mogućnost da se spari sa nekoliko različitih ''partnera''.

Međutim, u situacijama u kojima vlasnici određuju ''partnera'' svojoj ljubimici, ne teku stvari uvijek glatko i bez problema.

Ponekad se radi o iskazivanju teritorijalne dominacije, stoga ih je najbolje pariti na ''neutralnom terenu''.

Potencijalni otac kojeg odabere vlasnik ne mora nužno odgovarati ženki, stoga se nerijetko dešava da ga ona tjera i ne dozvoljava parenje.

Isto tako, na ishod parenja uvelike utječe i iskustvo. Ukoliko se radi o psima koji se pare prvi puta, možda će biti potrebna asistencija vlasnika.

Uz sve nabrojano, na ishod parenja utječe i pravodobno odabrani trenutak - ženka dozvoljava parenje između 9. i 14.dana ciklusa, pa kod odluke o parenju ovaj podatak treba imati na umu.

Čin parenja započinje igrom mužjaka i ženke. Ona uglavnom zauzima karakterističan stav - povija prednje noge kao da ga poziva na igru. Psi međusobno njuše spolne organe, da se još malo ''upoznaju'', a zatim mužjak naskoči na ženku, obuhvati je prednjim nogama i penetrira. Kopulacija traje relativno kratko, otprilike minutu-dvije, međutim, nakon toga dolazi do ejakulacije i bubrenja vrha (bulbus) penisa, koji mužjaku onemogućava da ga izvuče, pa psi ostaju spojeni u idućih (otprilike) desetak minuta, čak i do pola sata.

U tom periodu oboje zauzimaju novi položaj, tako da su stražnjim dijelom tijela spojeni, a glave im gledaju na suprotne strane. Na ovaj način se štite od eventualnih uljeza koji bi ih omeli u parenju.

Kuju bi trebalo pridržavati i onemogućavati joj da sjedne dok su spojeni, kako ne bi ozlijedila mužjaka.

U slučaju da bulbus penisa ne natekne pravovremeno, psi se neće spojiti, stoga je u ovakvoj situaciji nužna asistencija vlasnika, koji će podići kujine stražnje noge i držati je, kako bi omogućio da sperma krene prema maternici. U ovoj situaciji dobro je uvesti prst (zaštićen kirurškom rukavicom, kako ne bi došlo do infekcije) u vaginu i digitalnim podražajem je stimulirati na kontrakcije, koje će olakšati put spermijima prema maternici.

Ukoliko oplodnja nije moguća ni na ovaj način, uvijek ostaje mogućnost da Vaš veterinar umjetno oplodi kuju sjemenom mužjaka kojeg ste odabrali.

''Jaukanje'' koje ste spominjali može biti posljedica mužjakove grubosti i neiskustva, ali i premale količine prve spermine frakcije koja služi kao lubrikant vagine.

Iako je bez ''spajanja'' mala šansa da je došlo do oplodnje, je li parenje bilo uspješno, moći ćete saznati tek nakon 30. dana, kada kod veterinara možete napraviti ultrazvuk.

Sigurnija je metoda RTG, koji možete obaviti iza 42. dana graviditeta. Ovom se metodom određuje koji je minimalni broj očekivanih štenaca, a također se obavezno radi i nakon poroda, kako biste bili sigurni da su svi štenci izašli.

OZNAKE: