Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam crnog labardora po imenu Ra starog 18 mjeseci. Posljednja 3 mjeseca hranim ga Alleva hranom za labradore - janjetina za odrasle pse. Također, prije 3 tjedna stavljena mu je ampula Frontline protiv krpelja. Posljednja 3-4 tjedna primjećujem da mu se na tijelu pojavljuju smeđi čuperci dlake koji kod češljanja otpadaju zajedno sa crnom dlakom. Zanima me da li je pojava smeđe dlake reakcija na hranu ili ampulu ili na nešto treće? Zahvaljujem i pozdrav, Branko

O: Dlaka psa raste i otpada ("linjanje") ciklički. Postoji period intenzivnog rasta, koji se izmjenjuje s prijelaznim razdobljem, nakon kojeg slijedi period mirovanja.

Linjanje počinje kada je spremna nova dlaka.
 
Na ciklus rasta utječu različiti čimbenici, kao temperatura okoliša, povećanje ili smanjivanje dnevnog svjetla, hormoni, ishrana, stres i genetska osnova.

Ispadanje dlake najobilnije je u proljeće, kada pas više ne treba zimsko gusto krzno i ponovo u jesen, kada se kraće ljetno krzno zamjenjuje dužim, gušćim pokrovom i novim rastom poddlake. Psima koji borave u grijanim i klimatiziranim stanovima često je poremećen ovaj prirodni ritam, stoga se mnogi linjaju tijekom cijele godine. Linjanje je različito kod različitih pasmina.

Gubitak dlake ili alopecija razlikuje se od linjanja, jer je karakterizira djelomični gubitak dlake. Nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada.

Alopecija može imati više uzroka. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su oni koji narušavaju epidermalni integritet kao što je češanje, udarac, visoka vlaga, prljavština, zapetljana dlaka, kemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature, te parazitarne infekcije. Nabrojenom mogu doprinijeti i faktori kao što je manjak pojedinih nutrijenata u prehrani (npr. vitamini - B kompleks, vitamin A; minerali - cink; esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6) koji dovode do poremetnje zaštitne funkcije kože, ali i padu imuniteta organizma. Tako već nedostatak masti u hrani uzrokuje suho perutanje kože, otpadanje dlake, tzv. parakeratozu. Opadanje dlake javlja se kao ograničeno ili kao prorjeđenje dlake cijelog tijela. Koža na bezdlačnim površinama ponekad nije vidljivo promjenjena, ali je vrlo često promjenjene boje i izgleda.

Kao što se iz svega gore navedenog da zaključiti, postoji velika sličnost između normalnog prirodnog ciklusa otpadanja i ponovnog rasta nove dlake (linjanje) i otpadanja dlake kao posljedica različitih problema kože i dlake. Iz tog razloga, ovako mi je poprilično teško utvrditi o čemu je točno riječ te Vam savjetujem, da radi svoje i sigurnosti svog ljubimca, posjetite svog veterinara.

U pravilu, uporaba Frontline ampule rijetko može dovesti do draženja kože, svrbeži ili ispadanja dlake kao nuspojave. Međutim, ako se navedene nuspojave i pojave, iste su prolazna karaktera (kroz nekoliko sati) i zadržavaju se samo na mjestu aplikacije.

Također, korisne savjete kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. možete pročitati ovdje.

Kako biste osigurali optimalnu pigmentaciju dlake u prehranu možete dodati Canina Biotin forte tablete (na 10 kg 1 tableta) ili Canina morske alge (na 25 kg 5 tableta).

OZNAKE: