Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mopsa od 8 mj. i na koži je dobio neke dvije crne mrljice na kojima otpada dlaka? Je li to opasno? U snu se jednu večer počeo gušiti, nije mogao doći do zraka. Naš veterinar je rekao da je to normalno. Da li je to normalno? I da li se on može ugušiti?
Hvala,
Kristina

O: O otežanom disanju u pasa pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Prorijeđenje ili gubitak dlake na pojedinim dijelovima tijela (alopecija) u pasa mogu nastati kao posljedica mehaničke ozljede (trenje, češanje i sl.), autoimunih bolesti, hormonskih poremećaja, neizbalansirane prehrane ili kožnih bolesti.

Općenito, kožne infekcije mogu izazvati stvaranje manjih uzdignuća (papula) ili prištića (pustula). Pustule su ispunjene gnojem, a papule sadrže upalne stanice. Oštećenjem i pucanjem prištića nastaju erozije, a ako se prostiru i u dublje slojeve kože, nazivaju se ulceracije. Aknama se nazivaju samo oni upalni čvorići koji su vezani uz upalnu bolest žlijezda lojnica.

Nerijetko se u štenadi mjeseci javlja tzv. juvenilna piodermija. Predisponirajući faktori mogu biti pad imuniteta ili alergija. Ovo je kožna bolest izazvana bakterijama (piodermija) a najčešće nastaje nakon oštećenja površinskog sloja kože. Liječenje piodermija mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

Jedan od uzroka promjene pigmentacije kože navodi se i atopički dermatitis. Najčešće zahvaćena područja na psu su prepone, pazuha te mjesta između prstiju. Kao reakcija na nepoželjni podražaj dulje vremena i sama koža s vremenom mijenja boju, a također, neminovno, uslijed navedenih promjena dolazi do gubitka dlake. Umjesto blijedoružičaste boje polagano se razvija tamnije pa i crno obojenje kože, a naročito na onim mjestima gdje je koža bila upalno zacrvenjena. Osim hiperpigmentacije, na koži se mogu javiti makule ili pak mrlje koje su prvenstveno karakterizirane promjenom boje kože. Makule su lokalizirane promjene, ograničene i manje od 1 cm veličine dok su mrlje manje ograničene i mnogo većih dimenzija.

Kako ste vjerojatno tek nedavno primijetili navedene promjene na koži, savjetujem Vam da popratite razvitak istih kroz sljedećih desetak dana. Pratite eventualan svrbež, povećanje površine procesa, tamnjenje ili pak crvenilo i perutanje kože na tom mjestu. Ukoliko se stanje ne popravi, svakako odvedite Vašeg ljubimca kod veterinara kako bi se napravio kompletan pregled kože i dlake, utvrdila konačna dijagnoza te poduzela pravovremena odgovarajuća terapija.

OZNAKE: