elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije dva tjedna maca je okotila četiri mačića te je prije dva dana stradala u prometnoj nesreći i uginula. Mačiće hranim zamjenskom hranom Canina. Zanima me koliku količinu u ml prilikom jednog hranjenja treba dati mačiću da bi on bio sit? Na koji način održavati higijenu dlake mačiće i očiju (jednom mačiću je oko malo zatvoreno kao da ima laganu upalu)? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. S poštovanjem, Ivana


O: U prvih 24 – 48 sati života svaki bi mačić trebao dobiti 1 ml mlijeka svakih sat vremena. Svaki dan se ta količina povećava za 0,5 ml dok se ne postigne maksimum od 10 ml po obroku. Broj obroka po danu trebao bi biti 9 – 12.
 
Tijekom drugog tjedna života mačićima se daje 5 – 7 ml mlijeka po obroku, a sa trećim tjednom može im se, uz mlijeko, polako početi davati i suha hrana 3 puta dnevno. U Pet centru možete nabaviti Royal Canin Babycat 34, hranu za mačiće namijenjenu odvikavanju od sisanja i prijelazu s mlijeka na krutu hranu.

U četvrtom tjednu života mlijeko se daje 4 – 6 puta, a suha hrana 4 – 5 puta dnevno. Noćni obrok se može smanjiti i u potpunosti izbaciti kada mačići već dobro jedu dehidriranu hranu.
 
Sa 7 tjedana starosti mačići mogu u potpunosti prijeći na suhu hranu.
 
Nešto više o tome  i o infekciji oka u mladih mačića možete pročitati ovdje.

OZNAKE: