elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije dva i pol tjedna mačka je okotila četiri mačića te se prije šest dana otrovala i uginula. Mačićima od tada dajem zamjensko mlijeko Kitty milk i napreduju. Redovito im dajem obroke, ali se pojavila mekana stolica i to svaki dan drugi mačić, jednom ili dva puta dnevno. Zanima me trebam li prokuhati vodu s kojom pravim mlijeko (jer to ne piše u uputama) ili griješim u nečem drugom i piju li oni i vodu uz mlijeko? Jedan od mačića ima dosta krmeljavo oko pa mu perem kamilicom i trenutno se otvori, ali se poslije opet zatvori. Pomozite mojim mazama... Hvala, Anamarija


O: Kitty Milk (Beaphar) je zamjensko mlijeko za mačiće od rođenja do 35-og dana života. Priprema se tako da se 2 jušne žlice praha miješaju s 50 ml tople vode. Iako na samom proizvodu nije navedeno, macama do 3. tjedna starosti bi bilo dobro vodu prethodno prokuhati.

Mačiće stare 2 i pol tjedna trebalo bi hraniti otprilike svaka 2 – 3 sata i barem jedanput noću.

U svakom slučaju bolje im je davati manje i češće obroke, nego rjeđe i obilnije, kako bi se izbjegle probavne smetnje.

O pravilnom othranjivanju mladih mačića možete detaljno pročitati u odgovoru kolegice Tanje Krulc, dr. vet. med. ovdje.

Što se tiče uzimanja vode, mačići obično počnu sami piti s 4 – 5 tjedana, kada se i počnu hraniti suhom (dehidriranom) hranom. Do tada im je dovoljno ono što dobiju putem mlijeka.

Što se pak tiče infekcije oka, ona nije rijetkost u mladih mačića, a često je virusnog karaktera. Ono što za početak možete napraviti je da oko ispirete prokuhanom vodom ili Optiseptylom, a potom aplicirate neku antibiotsku mast za oči (kloramfenikol ili tobrex). Kamilicu se zapravo ne preporuča koristiti jer je ona jako pogodan medij za naseljavanje bakterija. Ukoliko se stanje ne popravi u roku od nekoliko dana, bit će potrebno zatražiti pomoć veterinara.

Više o upali oka, njezinim uzrocima i liječenju možete pročitati i ovdje.

OZNAKE: