ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Uselila sam u stan u kojem je mačka i preuzela sam odgovornost. Maca je tu već 14 godina, nije se micala iz stana, a nađena je kao mala na ulici. U posljednje vrijeme jako mijauče kad je na svom wc-u i vrlo često ide, a ne napravi ništa, osim što razbacuje pijesak. Onda se popne na krevet i pomokri se na njega - to je napravila već dva puta. Koristim kristalni pijesak, što nisam uvela ja, koristi ga već dugo. Pomislila sam da je do pijeska, ali s obzirom da to nije novo uvedeno, ne znam što bih mislila. I inače ne spavam noću, ali nekako sam se navikla na njezino traženje pažnje. Ne znam je li ju nešto boli? Nekad mislim da je to razbacivanje pijeska posvuda (ali, doslovno, nalazim ga u svom krevetu ispod pokrivača, u kuhinji... mogla bih čistiti svakih 5min) isto neka poruka, privlačenje pozornosti, ne znam. Inače jako puno spava, praktički cijeli dan, pa čak se i po noći smirila, ali ovo s pijeskom i njezinom mokrenjem me polako brine. Sterilizirana je i stara, ima posebnu Hill's hranu. Ako možete pomoći, bilo bi lijepo, jer razmišljam da ju odvedem u veterinara, možda stvarno ima problema s probavom ili inkontinencijom. Hvala, Ana

O: Iako ponekad mačke promjenom uobičajenog načina ponašanja žele skrenuti pažnju vlasnika, ipak sve što ste opisali ukazuje na probleme s donjim mokraćnim putevima.

Stoga bi bilo najbolje da mačku što prije odnesete na veterinarski pregled. Otežano mokrenje uz mjaukanje i kopanje pijeska karakteristični su simptomi upalih promjena i stvaranja kamenaca u mokraćnom mjehuru. U najvećem broju slučajeva ovi kamenci se uspješno otapaju primjenom posebnih medicinskih programa prehrane, ali veterinar treba odlučiti je li potrebna i antibiotska terapija.

O ovom problemu pisala sam u tekstu pod naslovom Problem s mokrenjem.

 

OZNAKE: