Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačak od 4 godine, kastriran i nikada ne izlazi van, ima problem s mokrenjem. Stalno ga tjera, a imao je i krvi u mokraći. Veterinar ga je liječio i analizom mokraće ustanovio da ima pjesak u mokraći. Kaže da mora ići na posebnu prehranu i to samo određenu vrstu suhe hrane. Interesira me kako u "prirodi" taj problem nije prisutan ili ako je, kako se mačke same liječe. Hranimo ga KITE-KAT suhom hranom, konzervom, te dobije svaki dan 2-3 inćuna. Problem s mokrenjem koincidira s promjenom suhe hrane. Da li je pametno nastaviti par dana sa starim načinom prehrane (hranimo ga na taj način već 4 godine) pa ukoliko ne bude sve dobro, krenuti na posebnu prehranu ili mora odmah ići na posebnu prehranu.

Molim za savjet.
S poštovanjem, Damir Baćac

O: Učestalo mokrenje, pojava krvi u mokraći i bolno mokrenje simptomi su koji ukazuju na mokraćne kamence. Kastracijom ste produžili životni vijek, dobili mirniju i privrženiju životinju. Sterilizacija, odnosno kastracija ima za posljedicu promjenu razine hormona te je stoga potrebno prilagoditi način prehrane novonastaloj situaciji. Kod kastriranih se životinja povećava apetit, a energetske potrebe su im smanjene, pa dolazi do prekomjernog nakupljanja tjelesne mase čime se povećava rizik metabolizma glukoze i rizik od razvoja šećerne bolesti. Također, kastracijom su mačke 4 - 7 puta sklonije nakupljanju mokraćnih kamenaca (strovitnih i oksalatnih).

Kastrirane su životinje uglavnom fizički slabo aktivne, slabije, te u manjim količinama piju vodu. Ujedno manje mokre, mokraća je koncentriranija te su tako stvoreni idealni uvjeti za stvaranje mokraćnih kamenaca.

Poželjno je čim prije mačku prebaciti na posebno koncipiranu prehranu koja zakiseljava mokraću i osigurava efikasnu prevenciju u formiranju mokraćnih kamenaca.

U tom slučaju bih Vam preporučio Hill's S/D ili C/D ili Royal canin Urinary s/o ili pak Eukanuba Strovite Urinary ili Oxalate Urinary Formula, medicinske hrane posebno rađene da pomognu u rješavanju nastalih problema.

Ni životinje u prirodi nisu pošteđene, no u prirodi je situacija nešto drugačija. Prvo, životinje nisu kastrirane ili sterilizirane. Podložne su velikom broju ozljeda koje najčešće nastaju za vrijeme parenja, a samim tim su podložnije raznim infekcijama i raznim zaraznim bolestima. Životni vijek im je oko 4 godine te najčešće ugibaju od posljedica trovanja, iscrpljenosti, trauma, raznih bolesti itd.

Stoga je život mačke u prirodi i u stanu neusporediv.

OZNAKE: