Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Vlasnica sam mužjaka cane corso, starog sedam meseci. Zadnjih mesec dana štedi desnu nogu, a sada smo primetili zadebljanje ispod kože. Povremeno zavija i cvili. Težak je 35 kg. Hranu jede normalno, samo smo je smanjili zbog opterećenja. Vodili smo ga kod veterinara, koji su nam rekli da je u početku bilo upaljeno grlo. Ali, i to smo sanirali, a on i dalje štedi nogu. Ako je došlo do pucanja mišića, kako se to leči? Ne znamo šta da radimo pa tražimo savet od Vas. Olivera

O: Pucanje mišića rijetko se događa i u pravilu predstavlja veoma ozbiljno stanje s dramatičnim nastupom.

Najčešće se dešava kod radnih ili sportskih te lovačkih pasa, vezano za traume različitog porijekla.

Oštećenje mišića može biti različitog stupnja, poput istegnuća, nagnječenja, djelomičnog pucanja ili potpunog pucanja, u smislu prekida kontinuiteta.

Znaci će varirati ovisno o vrsti ozljede, od blage boli i jedva primjetne hromosti, otekline različitog stupnja, do premećaja funkcije, tj. hromosti koja može nastati odmah ili može biti primjetna kasnije.

Liječenje ozljeda na mišićima ovisi prije svega o vrsti, odnosno intenzitetu ozljede, kao i njezinoj starosti. Ako se radi o svježoj ozljedi, stavlja se led i obično kompresivni zavoj, uz lijekove protiv boli i ovisno o procjeni neke protuupalne preparate. Ukoliko je ozljeda teža, poput pucanja mišića, kirurški zahvat je neophodan.

Kod pasa najčešće dolazi do pucanja križnih ligamenata koljena zbog traume ili kao posljedica degenerativnih procesa (stariji psi), uz znatnu hromost i abnormalne pokrete noge.

Hromosti kod pasa, međutim, mogu biti uvjetovane i drugim strukturama koje čine mišićno-koštani sustav. O tome možete više pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

OZNAKE: