Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Znam i čitam puno pišete o šepanju u pasa.  Imam jedan problem, pa bio bih Vam zahvalan ako mi možete pomoći kakvim savjetom. Imam njemačkog boxera starog 7 mj. Zadnja 3 tjedna povremeno šepa na prvu desnu nogu. To šepanje je izrazitije poslijepodne, a najjače navečer nakon ležanja na desnom boku. On je veseo, ima dobar apetit (jede royal canin za boxere - junior), dobro se razvija(zubi, dlaka), ima oko 55cm i cca 25 kg. Smanjio sam mu fizičke aktivnosti jer primjećujem da je poslije gore. Ima dana kada je i ok, ali primjeti se da lagano zahramlje. 
Hvala i nadam se uskoro odgovoru Ivan i Princ

O: Hromost u pasa može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca ili mišića ekstremiteta, ili zbog tromboza većih krvnih žila. Kako bi se locirao i dijagnosticirao problem, potrebno je provesti pretragu na hromost koja obuhvaća: temeljno uzetu anamnezu, inspekciju, palpaciju, dijagnostičke injekcije, rentgensku pretragu, ultrazvučnu pretragu.

Stoga, osim posjeta veterinaru i potrebnih pretraga, mogu Vas jedino savjetovati o prehrani te dodacima prehrani koji će uz preporučenu terapiju pomoći bržem oporavku Vašeg ljubimva. Naime, općenito, u liječenju problema sa hodanjem se u pasa pristupa iz nekoliko smjerova: lijekovi protiv bolova (na preporuku veterinara), hondroprotektori (dodaci prehrani); programi za održavanje normalne tjelesne težine (aktivnost, vježbanje te način prehrane); kontrolirana tjelesna aktivnost i fizikalna terapija (na preporuku veterinara s obzirom na nalaz pretraga). Što se prehrane tiče, svakako je dobar odabir jedna od super premium hrana kao što je to Royal Canin Boxer junior s obzirom kako su za kostur u razvoju neophodni vitamini i minerali, a posebno kalcij i fosfor, te vitamin D. Stoga je u to vrijeme potrebna dostatna i pravilna opskrba organizma na tim tvarima.

Za stabilizaciju lokomotornog sustava psa kao dopunsko sredstvo možete koristiti "Chassoton granulat 4%", preparat posebno koncipiran za velike ili starije pse sa sadržajem ekstrakta školjaka koji poboljšava pokretljivost zglobova i opterećenja vezivnog i potpornog tkiva. Nakon određenog vremenskog perioda možete početi s korištenjem i "Caniviton forte 30", koji je također dopunsko sredstvo za stabilizaciju lokomotornog sustava s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat), i kao takav predviđen za dugotrajno davanje psima. "Caniviton forte 30" regenerira hrskavice, tetive, ligamente i održava ih gipkim. Navedeni proizvodi su od Švicarskog proizvođača, pod nazivom "Chassot-Vetoqinol".


Postoje i od drugih proizvođača slični proizvodi, npr. "Petvital GAG" - prah i tablete koji sadrže ekstrakt zelenih školjaka, kvasac, brašno morskih algi, kalcij-karbonat, vitamine i elemente u tragovima, a pomažu kod akutnih i kroničnih bolesti zglobova, kod ukočenosti zglobova te bolesti koje onemogućavaju kretanje. Također, postoje i gotove medicinske hrane (npr. Hill's "j/d", Royal Canin "Mobility special", Eukanuba "Joint mobility",...) koje predstavljaju stvar izbora u prevenciji i liječenju bolesti lokomotorna sustava. Takve hrane, osim što zadovoljavaju sve potrebe organizma ljubimca s nutricionističkog stajališta, također su dodatno obogaćene suplementima koje sprečavaju dodatna oštećenja zglobova i hrskavica. Od posebne je važnosti za velike pasmine pasa, kojima je organizam već dovoljno opterećen samim svojim rastom, da se s duljim šetnjama i vježbanjem započne tek kad se uspori nagli rast psa (u dobi od 8-9 mjeseci). Također, treba pripaziti da štene pretjerano ne koristi stepenice, obzirom da duge naporne šetnje, kao i česta upotreba stepenica mogu izazvati ili pojačati oštećenja zgobova, naročito skočnih zglobova i zglobova kuka u velikih pasmina pasa.

OZNAKE: