Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me na kojoj temperaturi treba biti zamorac kad je ljeti i zima. Više me zanima za zimu, u mojoj sobi je temperatura ispod dopuštene, a moj zami mi stoji u sobi... Još me zanima kakvi su to kreveti za zamorce? Ja imam wc za njega, ali nemam krevet. Isto tako me zanima ono drvo za grickati. Da li se može staviti obično drvo ili mora biti kupljeno? Hvala unaprijed, Petra

O: Zamorci mogu podnijeti različite temperature i temperaturne oscilacije. Međutim, uzgajivači uvijek savjetuju da im se temperatura u kojoj se drže kreće unutar određenih granica, kao što je 12-20 stupnjeva C.

Temperature više od 27stupnjeva mogu dovesti do pojave različitih zdravstvenih poremećaja, kao što je srčani udar (pogotovo kod gravidnih jedinki te pretilih ljubimaca). Niže temperature od predviđenih mogu dovesti do pothlađivanja, prehlade te različitih drugih zdravstvenih poremećaja.

Iz svega gore navedenog, zbog velikih temperaturnih razlika koje se pojavljuju na našim područjima tijekom godine, poželjno bi bilo osigurati optimalnu temperaturu koja se kreće unutar optimalnih temperaturnih granica prikladnih i za nas. Na takav način moguće je prevenirati eventualne zdravstvene poremećaje te njihovu kvalitetu života održati unutar granica optimuma.

Za grickanje, u gajbicu ljubimcu možete ponuditi neke od grančica koje se mogu pronaći u dvorištu, a potječu s drveća koje nije tretirano kemijskim sredstvima, pesticidima, bojama,... Tako možete koristiti grane jabuke. Izbjegavaju se grane trešnje, breskve, marelice, šljive,... Također, uzgajivači ne savjetuju korištenje i grana koje potječu od bora ili cedra.

Također, možete koristiti i mekane drvene blokove namijenjene za zamorce ili igračke namijenjene grickanju i žvakanju.

Korisne informacije o držanju zamoraca možete pronaći u našoj informativnoj web rubrici Moj ljubimac/ Male životinje.