Cijene u web shopu mogu se razlikovati od cijena u trgovinama.
Pretražujte...
PRETRAŽI PROIZVODE
Kategorije

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 50 €

Moj ljubimac

Zamorčić

  • Podijelite:

Jesam li pravi ljubimac za tebe?

Zamorčići su idealni kućni ljubimci za djecu. Ponekad su razdražljivi, ali rijetko će ogrepsti ili ugristi vlasnika. Znatiželjni su, druželjubivi i komunikativni. Životni vijek zamorčića je 4 - 8 godina.

Odakle dolazim?

Zamorčići su porijeklom iz centralnog dijela Južne Amerike. U 16. stoljeću španjolski osvajači prenose ih u Europu, gdje postaju omiljeni kućni ljubimci. Zamorčić ili morsko prase dobio je tako i ime: donešen je preko mora i glasa se kao praščić. Unutar vrste postoji više varijanti boje i krzna. Osnovne podjele: zamorčić kratkodlaki mekane dlake, zamorčić svilene dlake, zamorčić duge dlake.

Gdje volim živjeti?

Zamorčići su prilično aktivni te zahtijevaju mnogo prostora. Mjesto na kojem će zamorčić prebivati mora biti zaštićeno od kiše, sunca i hladnoga vjetra, propuha i naglih promjena temperature. Prilikom izbora kaveza moramo paziti da površinom nije manji od 120 x 60 cm te niži od 50 cm. Naravno, ukoliko je zamorčića više, potreban je veći kavez. Ako je kavez manji, zamorčića moramo češće puštati u šetnju po stanu ili nekom vanjskom dobro ograđenom i zaštićenom prostoru. Zamorčić će se osjećati sigurnije ukoliko je njegov kavez na povišenom mjestu.

U samom kavezu potrebno je osigurati mjesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje te slobodno kretanje. Dno kaveza treba biti posuto steljom koja se treba svakodnevno čistiti kako bi se izbjegli neugodni mirisi te pojava bolesti. Bilo bi poželjno da zamorčić svaki dan može izaći iz kaveza, ali se treba obratiti posebna pažnja kako ne bi imao prilike grickati električne kablove ili otrovne biljke.

Kako sa mnom postupati?

Prvi dan u novoj sredini zamorčić će biti plašljiv i suzdržan. Prije nego što ga pokušate staviti u ruke, važno je s njim nekoliko dana "razgovarati". Nakon toga mu ponudite slasni zalogajčić iz ruke i kada vidite da više nije plašljiv, uz mirno pričanje uzmite ga u ruke i mazite. Tako ćete zadobiti njegovu naklonost. Nakon toga će vam iz znatiželje i sam dolaziti u ruke.

Što rado jedem?

Zamorčići su biljojedi. Suho sijeno je baza njihove prehrane, pa stoga uvijek mora biti dostupno. Uz sijeno, u posudici treba imati stalno mješavinu sjemenja za zamorčiće te svakodnevno svježe voće i povrće. Kako su veliki izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do pretjerane težine. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 žlica dnevno. Za prehranu zamorčiću možemo ponuditi: špinat, celer, rajčicu, mrkvu, papriku, krastavac, jabuku, dinju, breskve, grožđe, jagode, kruške, travu (s nezagađenih površina, nikako uz ceste), list maslačka.

Održi me fit i zdravim

Zdrav zamorčić ima bistre oči, suhu njuškicu te uredno i sjajno krzno. Nokti i zubi se redovito trebaju kontrolirati. Probleme sa češanjem, svrabom, gubitkom dlake ili bilo kojom promjenom izgleda ili ponašanja mora rješavati veterinar. Dugodlaki zamorčići se trebaju redovito češljati kako bi im dlaka bila u što boljem stanju, da se ne bi petljala, a ako primjetimo da dužina dlake smeta zamorčiću prilikom kretanja ili se previše prlja kod obavljanja nužde, moramo je odrezati.

Odlike zdravog zamorčića

- ima dobar apetit i živahan je
- oči mu nisu suzne i krmeljave
- zubići i nokti mu nisu predugački
- ima suh nosić
- dlaka je sjajna i miriši na svježe sijeno ili slamu
- nema otekline ili vidljive povrede

Volim li društvo?

Zamorčići vole društvo i bilo bi idealno da su u kavezu najmanje dvoje. Najlakše je kad ih nabavite dok su maleni. Zamorčići postaju agresivni ako ima više mužjaka blizu ženki. Sam mužjak može bez problema prebivati sam s drugim mužjakom ili ženkom, ali privikavanje je lakše ako odrastaju od malena zajedno ili se kasnije moraju pomalo privikavati jedno na drugo. Ukoliko je mužjak kastriran, dozvoljene su sve kombinacije. Zajednički život zamorčića i kunića nije idealan zbog razlika u ponašanju.

Popis za kupnju

• prostrana nastamba
• transporter
• kućica za spavanje
• zdjelica za hranu
• posuda za vodu
• stelja
• materijali za gnijezdo
• različite igračke
• gotova hrana za zamorčiće   
• vitaminski preparati
• mineralni kamen
• poslastice
• drvo za glodanje
• četka
• dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza
• ograda za glodavce
• WC za glodavce 

Lista želja

Vaša košarica je prazna.

Dodajte proizvode u košaricu

Nastavite kupnju