Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kakvo bi trebalo biti mjesto gdje se kuja okoti? Kako poslije okota smjestiti štene?
Hvala, Doris

O: Mjesto za kuju trebalo bi biti prije svega udobno za nju. Trebali bi pripremiti čvrstu, čistu i dovoljno veliku "kutiju" za leglo te je smjestiti na mirno mjesto u kući ili stanu. Možete napraviti i pregradicu kojom se sprječava da majka svojom težinom nehotice pritisne mlade. Kutija bi trebala biti dovoljno velika da se kuja u njoj može okrenuti te dovoljno mala da se štenci ne izgube u tom prostoru.

Smatra se da je dovoljno osigurati 15 cm ispred i iza kuje u ispruženom stanju te oko 30 cm visine.

U kutiju za okot treba staviti podlogu. Možete načiniti slijedeće: stavite nekoliko slojeva laganog najlona između kojih slažete slojeve novinskog papira ili sličnog. Na taj način možete samo zarolati sloj najlona i novina kada je potrebno čišćenje nakon okota. Također u ovu svrhu Vam mogu poslužiti podmetači (Flufsan) i pelene (Karlie) koji dobro upijaju tekućinu a površina ispod ostaje suha. Jako su dobar izbor i podloge od sintetičkog materijala ("dry bed") koji predstavljaju dobru podlogu, a propusne su i štenci ostaju na suhom. Neki pak koriste piljevinu no pokazala se prilično teškom za održavati higijenu. Bez obzira na koju podlogu se odlučili neizbježno je često čišćenje kako bi se higijena održala na dovoljno visokoj razini. Također ćete trebati svakodnevno uklanjati feces iz kutije kada majka odluči da to više nije njezin posao (u starosti štenaca oko 2 tjedna).

Kuja će oko tjedan do dva prije okota tražiti mjesto u kući ili stanu koje će joj se činiti najsigurnijim i najprimjerenijim za okot. U pripremljenoj kutiji za okot možete tada staviti njezinu prostirku kako bi što bezbrižnije prihvatila izabrano mjesto za okot osjetivši svoj poznati miris.

O samom tijeku okota u kuja pisao je kolega Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Nekoliko dana prije očekivanog okota obavjestite svog veterinara te zatražite broj mobitela kako bi Vam uvijek bio dostupan ukoliko nešto pođe po krivu. Veterinara treba obavijestiti kada je počeo i kada je završio okot, te koliko ima mladih. Ne bi bilo na odmet napraviti i RTG-snimku abdomena oko 2 tjedna prije očekivanog okota kako biste znali koliko mladih se očekuje.

Novorođene štence treba držati na toplom i suhom uz kuju. Temperatura u prvom danu života treba biti oko 32.5 °C. Svaki drugi dan temperaturu treba spustiti za 1°C. Štene se ne bi smjelo hraniti ako mu je hladno. Da je štenetu hladno to pokazuju stalnim plačem i smještanjem repa između nogu, a leglo je sklupčano i plaču. U suprotnome, ako im je prevruće, štenci su razdvojeni i pokušavaju se sakriti dalje od izvora topline. Zdravo, sretno leglo mirno spava mrmoreći a za vrijeme hranjenja rep je ispružen od tijela.

Kuji treba osigurati dovoljno hrane, ali davati joj hranu u više navrata tokom dana. Kuje se hrane ili Starterom (Royal Canin) ili hranom za štence jer su njihove potrebe u vrijeme dojenja 2 puta povećane, odnosno moraju prehraniti i zadovoljiti svoje normalne potrebe, a moraju podmiriti i potrebe štenaca putem svojeg mlijeka. Također je bitno da sva štenad dobije (posiše) prvo majčino mljeko poslije okota (kolostrum) jer je ono puno tvari (gamaglobulina) koje pomažu štenetu u borbi za život (protiv bakterija i virusa iz okoline).

Ako će Vaša kujica imati veće leglo, možda ćete trebati uskočiti sa nadohranjivanjem mladih. U slučaju potrebe, u Pet centru možete nabaviti i zamjensko mlijeko za štence, koje se daje od prvog dana života štencima te kujama koje doje (Canina, Beaphar, Gimborn, Royal Canin).

Štenad se polako odbija od sisanja s početkom četvrtog tjedna života i tada se prelazi na kašicu za štence i polako ih se uvodi u "svijet suhe hrane" za pse. Suha hrana za štenad se u početku vlaži toplom vodom, raskuhanom rižom ili mesnom juhom.

Dobro je kontrolirati i zapisivati tjelesnu težinu svakog šteneta, kontrolirati da li imaju stolicu i da li ih kuja liže poslije obroka.

OZNAKE: