Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas mi se okotila labradorica, prvi put, nažalost parila se s nekim crnim mješancem, peseka ima 11. Što da radim? Je li treba nešto napraviti? Okotila je zadnjeg prije 15 min, a prvog negdje prije 12 h. Molim što prije odgovorite!
Jelena

O:
Dužina trajanja štenjenja vrlo je individualna. Tako, prvo štenjenje može trajati poprilično dugo. Naime, prvo štene izlazi 3-4 sata od početka trudova. Drugi psić izlazi do 2 sata kasnije, a svaki idući u još kraćim intervalima. Ako je leglo vrlo veliko (12-14 psića), kuja u sredini obično uzima dva sata odmora.

Kod većine kuja, porod prolazi bez većih komplikacija, izuzev onih kojima je to prvi okot, pa su zbunjene, uplašene i ponekad trebaju asistenciju vlasnika ili veterinara.

Po završetku poroda, kuja uglavnom sama pregrize pupkovinu i pojede posteljicu. Nemojte joj dozvoliti da pojede više od 3-4 posteljice, jer bi mogla dobiti proljev. Važno je provjeriti da li je izašao jednak broj posteljica i štenaca. Možda ćete morati i presjeći pupčanu vrpcu. Čvrsto svežite pamučni konac oko pupčane vrpce 1,5 -2,5 cm od psa. Krajeve konca odrežite te prerežite vrpcu 1 cm dalje.

Lizanjem štenaca kuja ih suši, a istovremeno im potiče cirkulaciju. Osim toga, često ih liže po analnom otvoru i spolnim organima, ne bi li na taj način potaknula defekaciju i mokrenje. Ako se kuja ne bavi štencem, iz nosa mu očistite membrane  i istrljajte ga ručnikom da oživi. Nikad psića ne odnosite, već samo učinite što je potrebno i vratite ga kuji, jer ona može odbiti psića kojemu ste poklonili previše pažnje. Nježno protrljajte njegovu njušku o mliječne žlijezde kako biste ga potakli da siše.

U periodu 3 - 7 dana po završetku poroda, kuji će se iz vagine cijediti krvavi iscjedak. Ukoliko se taj period produži, obavezno je odvedite na pregled kod veterinara, da se utvrde moguće komplikacije.

Štenci se nakon poroda smještaju uz kuju, a ona ih instiktivno usmjerava prema sisama, ne bi li posisali kolostrum (prvo mlijeko), koji sadrži antitijela bitna za njihovo preživljavanje u prvim tjednima života.

Otprilike 24 sata nakon poroda kuju bi trebalo odvesti veterinaru, da se napravi Rtg snimka i utvrdi jesu li svi štenci izašli van.

OZNAKE: