Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pronašli smo jako zapuštene psa i kujicu malenog rasta na smetlištu i odveli u azil. Njih dvoje su bili jako vezani, a kujica se tjerala. Našli su joj vlasnike za par dana i on je ostao sam u azilu. Sad smo ga udomili (nakon tjedan dana u azilu) i teško se snalazi. Kastriran je pa ga malo bole šavovi još, ali kad je prvi put došao s kujicom u kuću, kad smo ih tek našli, bio je veseo i znatiželjan. Sad je jako oprezan, miran, ne buni se na ništa šta mu radimo (npr. kupanje i šišanje), ne igra se (da nam da ga navlačimo i zezamo, ali samo mirno leži i ništa ne inicira sam, kao da sve trpi, a vidi se da mu paše pažnja i maženje), slijedi nas u stopu i tvrdoglavo sprovodi što mu odgovara, ignorira naše naredbe kad se nešto smisli. 

U tome je strašno uporan. Inače je križanac shi tzua (navodno) i vjerojatno je oduvijek lutalica. Ne želi jesti suhu hranu i zavija, plače i laje kad ga malo ostavimo samog. Ne shvaća ozbiljno kad podignemo glas i kad ga kaznimo za nešto, samo ponovo dojuri i maše repom. Strpljivi smo s njim, ali smo dosljedni da ne smije na krevet (to mu je stalna namjera i općenito želi spavati na malo povišenom, npr. stolicama, kutijama i sl.) i da mora slušati ako mu je nešto zabranjeno (sinoć je tek nakon što smo ga 8 puta odnijeli u njegovu košaru tamo i  ostao). Prilično ga je istraumatizirao azil i cijela nova situacija. Izrazito je izgladnio i mršav pa ga moramo malo više hraniti, a stalno je gladan. Molim Vas neki savjet kako mu je najbolje pristupiti (ipak je to pas star 2 godine, prestrašen i nenavikao na život u kući) i kako reagirati na konstantni cvilež i lavež kada ostane na kratko sam u kući? Da li ga možemo naučiti da jede suhu hranu ili što bi bilo najbolje (ako nam možete preporuciti koju - ima 7,5 kg)? Od kuda početi s preodgojem? Puno hvala na pomoći!
Una

O: Za svaku je pohvalu što ste udomili psa i spasili jedan život.

S odgojem ćete morati krenuti ispočetka. Trebat će Vam malo duže vrijeme da steknete njegovo potpuno povjerenje, koje nećete nikad više izgubiti bez obzira na sve moguće i nemoguće situacije u vašem budućem zajedničkom životu.

Nažalost, kod ovakvih pasa iz azila ne znamo njihovu prošlost, koja je u većini slučajeva ružna i ponekad nezamisliva. Nemojte ga prestrogo kažnjavati, učite ga polako i kroz duže vrijeme, bez obzira radilo se o običnoj zapovijedi (sjedni!) ili o težoj zapovijedi (donesi i sjedni). Za početak neka što više kroz dan boravi uz Vas. Uz Vas će lako naučiti i proučiti Vaš dnevni ritam, kada idete na posao i kada se vraćate, kada je vrijeme za njegov obrok ili vrijeme za šetnju i igru, kada dolaze gosti i kome se Vi veselite. Smatra se da je potrebno oko 6 mjeseci da bi se pas iz azila prilagodio novonastaloj situaciji i svome vlasniku.

Kako biste ga navikli na svoje izbivanje tijekom dana, psa počnite svakodnevno ostavljati samog u kući, a vrijeme izbivanja produžujte postepeno. Prije odlaska, izvedite ga u šetnju i poigrajte se s njim. U kući mu ostavite neku zanimljivu igračku kojom će se zabaviti u Vašoj odsutnosti. Svaki put kada se vratite, nagradite psa nekom poslasticom za pse. O neprimjerenom lajanju u pasa pisala sam ovdje.

Što se pak prehrane tiče, možete ga postepeno naviknuti na suhu hranu kombinirajući je s kuhanom ili konzerviranom. Uz to je bitno da se suha hrana namoči običnom vodom. S vremenom, smanjivat ćete udio mekane hrane i količinu vode kako bi dehidrirana hrana bila sve suhija. Kroz period od otprilike dva tjedna u potpunosti biste mogli ponuditi dehidriranu hranu. Činjenica je da psi općenito više vole mekanu hranu, koja im ima atraktivniji miris, te vole teksturu meke hrane u usnoj šupljini te je za prelazak na dehidriranu hranu potrebno i dulje vremena. No, nemojte odustati, Vi kao vlasnik određujete na koji nacin ce se pas hraniti.

Najbolji izbor je neka od superpremium hrana za odrasle pse malih pasmina pasa (Brit Care, Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Purina Pro Plan) koje su u potpunosti izbalansirane prema potrebama odredene dobne skupine i pasmine, a uz njih nije potrebno dodavati vitamine ili minerale.

No, ovisno o težini nastalog stanja mršavosti i malnutricije, prehrana se može obogatiti različitim nutritivnim dodacima (vitaminima, prebioticima i probioticima, antioksidansima, omega-3-masnim kiselinama, vlaknima i sl.). Od vlakana, jako bitan dodatak predstavljaju fruktooligosaharidi (FOS) koji potiču motilitet crijeva, kao dodatan faktor u prevenciji kaheksije.

Kao potporu imunitetu preporučila bih "Immunoboost" pastu koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, kompleks vitamina, željezo i specificnu mješavinu biljnih ekstrakata.

Svakako, bilo bi poželjno da sa njime posjetite veterinara kako bi općim pregledom procijenio njegovo zdravstveno stanje te preporučio preventivne mjere zaštite zdravlja (dehelmintizacija ukoliko nije obavljena u azilu, zaštita protiv vanjskih parazita - buha i krpelja, preventivno cijepljenje protiv zaraznih bolesti i bjesnoće).

Nadam se da sam Vam pomogla, a slobodno nam se obratite sa svim dodatnim pitanjima.

OZNAKE: