Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam njemačkog ovčara starog 3 godine. Inače je vrlo dobar, miran i privržen, ali me smeta što za svakim autom koji izlazi iz dvorišta (imamo kuću koja se nalazi u dvorištu)  izrazito histerično laje i divlja. Ponekad je u tom trenutku na lancu i samo što sve ne počupa i polomi. Čak se ljuti i na naš auto koji viđa svaki dan. Što bismo  mogli poduzeti? Ujedno me zanima i može li ga se nekako naučiti da se toliko ne boji grmljavine? Kada grmi, trči i laje po dvorištu prema smjeru grmljavine kao da želi grmljavinu i uloviti. Hvala unaprijed, Eda

O: 
 Psi laju iz cijelog niza razloga, neki su prihvatljivi dok drugi nisu.            

Pas može lajati kako bi privukao pažnju, komunicira ili izražava uzbuđenje. Lavež ne sadržava toliku količinu informacija kao što to ima ljudski govor ali ipak sadrži više od same buke. Učestali tipovi lajanja u pasa su: upozoravajući lavež - pas laje kako bi Vas upozorio da je vidio ili čuo nešto neuobičajeno; obrambeni lavež - pas laje kako bi nešto čega se boji ili mu se ne sviđa otjerao; lavež pažnje - pas laje kako bi pridobio Vašu pažnju; nervozni lavež - pas laje kada je zbunjen, frustriran ili stresiran; lavež iz dosade - laje kako bi zabavio sam sebe.

Kao s većinom problema, najbolje je započeti posjetom veterinaru. Reakcije na glasan zvuk mogu biti posljedica zdravstvenog problema, urođenog ili stečenog vrlo osjetljivog ili ne osobito dobrog sluha. Ako je osjet sluha vrlo osjetljiv, zvuk može zvučati toliko glasno da boli. Ako je sluh oslabljen, na nagli zvuk koji čuje, pas može reagirati strahom. Ako postoji medicinski problem i izlječiv je, možda će to biti dovoljno za rješavanje problema.

Treba napomenuti kako svo lajanje nije simptom nekog već postojećeg problema. Ponekad je jednostavna komunikacija ("Netko je vani!", "Želim i ja ići", "Gladan sam"). Prvo, slušajte Vašeg psa i raspoznajte problem. Zatim, utvrdite da li je lajanje primjeren odgovor psa na spornu situaciju. U nekim situacijama, naravno, lajanje je sasvim prihvatljivo. Ako pas nastavlja sa lajanjem i nakon što je dobio znak da prestane ili da radi nešto drugo vjerojatno laje radi pridobljivanja pažnje. U tom slučaju jedan od najefektivnijih načina da se spriječi neželjeno ponašanje je odmaknuti predmet njegove pažnje.

Psa možete naučiti da laje na znak, ali i da bude tiho na znak. Uklonite moguće poticatelje neželjenog lajanja. Lajanje je na žalost, ponašanje koje je samo-poticajuće tako da čekanje da nestane samo po sebi čak i kad se potiče drugo ponašanje je često bezuspješno. Pokušajte shvatiti razlog lajanja i što ga potiče. Svaki uzrok koji može biti rješiv, rješite. Koristite pozitivne metode učenja kako bi ispravili ponašanje. Za pse je vjerojatnije da će lajati zbog nervoze i stresa nego bez razloga, tako da kazna često uzrokuje poticanje ciklusa lošeg ponašanja. Umjesto toga, uzmite u obzir: ponavljanje izloženosti stimulansu (automobili, stranci) smiruje psa i uvjerava ga da ostane tiho. Ometajte njegovu pažnju - kad se dogodi stimulans, ponudite poslastice, obasipajte pažnjom, radite nešto što će okupirati misli Vašeg psa ili poticati poželjno drugo ponašanje. Ispravite druga dominantna ponašanja - psi često laju ako vjeruju da su odgovorni za čopor. Neka mu bude jasno da ste Vi glavni te da se ne treba brinuti.

Budite dosljedni. Svaki put kad je pas tiho kad bi inače prekomjerno lajao nagradite ga poslasticom ili pažnjom. Kad laje odrješito mu kažite da bude tiho. Imajte na umu da je pas član obitelji pa ako laje kada Vi odlazite (vjerojatno bi i on išao sa Vama) smjestite ga u kuću ili neki drugi prostor i ostavite mu mnoštvo igračaka za igru i zabavu. Micanje psa od njemu atraktivne situacije i kontroliranje njegove pažnje je jedan od najučinkovitijih i najsigurnijih metoda uspostavljanja discipline kod pasa. Ne koristite fizičke kazne jer one mogu još pogoršati agresiju. Izbjegavajte nagle pokrete ruku i kretanja koje bi mogao shvatiti kao prijetnju. Pokušajte s ovim metodama, a ukoliko se ponašanje ne popravi kroz period od tjedan do dva preporučam da u dogovoru s profesionalnim dreserom psa uključite u neki od tečaja dresure. Trening je iznimno koristan za obuzdavanje i kontrolu agresivnog ponašanja. Adekvatna socijalizacija i tečajevi su od velike koristi. Psi prvenstveno ovise o okolini, a na agresivno ponašanje genetika ima vrlo malo utjecaja. Takvi tečajevi više uče vlasnika o treniranju nego psa kako se ponašati.

Što se tiče grmljavine, psi obično imaju strah od glasnih zvukova koji se obično očituje bježanjem, preplašenim pogledom, zavlačenjem u sigurno skrovište. Ako pas laje na grmljavinu ili pak neki drugi iznenadan i glasan zvuk može se raditi o obrambenom lajanju (to mu se ne sviđa i to pokušava otjerati). Ovakav problem rješava se zvukom grmljavine koji nije glasan i postupnim pojačavanjem istog. Granica do koje možete ići je početak lajanja Vašeg ljubimca. Tada stišate zvuk i ponovno pokušate kasnije sa manjom razlikom u glasnoći. Ovo je dobro raditi prilikom hranjenja psa jer će se tako naučiti ignorirati zvuk i jesti svoju hranu. Postupno se nelagoda od grmljavine gubi u psa te on ove situacije podnosi u skladu sa željenim ponašanjem.

OZNAKE: