Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nagovorio sam svoje roditelje na kupnju psa, a sada mi treba samo nekoliko sitnih informacija. Rekli su mi da ne smijem nabaviti velikog pasa pa se premišljam između dvije vrste: zapadnoškotskog bijelog terijera (westija) i maltezera. Zanima me koji je od njih poslušniji, kojeg ću lakše naučiti naredbama: 'Sjedi, lezi, i sl.', te bih vas molio ako znate neka uzgajališta gdje ih se može kupiti i po kojoj cijeni. PS. Imam zamorca, a čuo sam da da Westie ne ide baš s malim životinjicama! Je li to istina?
Pozdrav,
Ivan

O: Maltezer se smatra jednom od najljepših pasmina u FCI grupi IX odnosno grupi pasa za pratnju, a također je poznat kao jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Charles Darwin ga smješta u razdoblje 6000 godina prije Krista. Prva slika maltezera potječe iz Egipta, točnije grada Fayum, a povjesničari je smještaju u razdobje između 600 i 300 godina prije Krista.

Maltezer je pas vrlo naklonjen čovjeku, privržen svom gospodaru, blage prirode, ali i hrabar. Veseo, inteligentan ali i prepreden. Klasičan kućni pas, dražestan i umiljat. Maltezeri (malteški psići) imaju meku, dugu, bijelu i svilenkastu dlaku, crnu njuškicu i duboke smeđe oči, koje se kriju ispod šiški. Iako izgleda ljupko kao plišana igračkica, on je mnogo više od kućnog ljubimca koji se drži na krilu i obasipa maženjem. Ovaj majušni pas nije teži od tri kilograma, a najveći posao, međutim, zadaje češljanje njegove dugačke dlake. Ako se to ne radi redovito, dlaka može postati čupava i zapetljana, što će i vlasniku i njemu zadati velike muke. Inače, maltezeri se mogu držati u stanu i neće stvarati probleme ako se redovito izvode van da se dobro istrče i obave nuždu. Očekivana životna dob im je oko 14-15 godina.

Zapadnoškotski bijeli terijer, poznat i kao westie, je vrsta psa poznatog po svojoj živahnosti, odvažnosti i potpuno bijeloj dlaci. Izuzetno je prijateljskog ponašanja, pogotovo prema starijoj djeci, ali zahtijeva i puno pažnje. Nastao je križanjem škotskog terriera i cairna. Težina odraslog psa je od 7,5 do 10 kg, a naraste do 28 cm. Unutrašnjost dlake mu je gusta i meka, a prema vani postaje gruba i zahtjeva redovito češljanje. Dlaka mu je srednje duljine i umjereno kudrava, čupava i treba ju redovito šišati. Mnogi vlasnici dlaku oko lica ostavljaju dugu tako da izgleda kao lavlja griva.

Ova je pasmina puna energije, upornosti, ali i agresivnosti prema njihovoj "lovini". Prirodni neprijatelji su mu zečevi i vjeverice. Radi svog temperamenta westieja opisuju i kao "velikog psa u malom tijelu". Uvijek je na oprezu i može se smatrati psom-čuvarom, iako radi svoje veličine ne djeluje zastrašujuće. Ako ga se draži i provocira, reagira režanjem pa čak i ugrizom. Izuzetno je društven s ostalim životinjama iako se "upoznavanje" s domaćim ljubimcima, uključujući i mačku, mora izvesti s dodatnim oprezom. Kako westie spada među lovačke pse, potreban mu je veći prostor za trčanje i igru, ali unatoč tome, vrlo se brzo privikavaju i na male prostore, na stanove. I u putovanjima je dobar suputnik jer se lako prilagodi na nove situacije i ljude. Radi svoje energije brzo se umori te više puta na dan drijema. Kao i ostali psi, puno bolje reagira na ljubav i pažnju nego na okrutnost. Vrlo su tvrdoglavi i učiniti će sve što je u njihovoj moći da nametnu svoju volju.

Westie je skloniji suhoj dlaci pa često kupanje može iritirati kožu. Kupanje jednom mjesečno ili rjeđe neće izazvati probleme. Potrebno je češće češljanje kako bi se dlaka održala prirodna i čista. Češću higijenu zahtijevaju unutrašnjost ušiju te oči kako bi se izbjegla infekcija. Kao i ostalim psima, Westieju je potrebno oko 13 sati spavanja na dan. Lako će se prilagoditi ritmu spavanja svojih vlasnika. Kada postanu neovisniji, Westieji mogu provesti jedno vrijeme sami.

Vrlo je bitno od koga ćete kupiti štene. Možda smatrate da Vam pedigre nije bitan jer nećete ići na izložbe, ali ono je jamstvo da je Vaš pas iz prijavljenog i kontroliranog uzgoja što je izuzetno bitno. Stoga štene je najbolje nabaviti od uzgajivača koji je prijavljen Hrvatskom kinološkom savezu. Oni imaju evidenciju pa Vam mogu reći sve prave uzgajivače u Hrvatskoj a isto tako kod njih možete provjeriti da li je određeno leglo prijavljeno te saznati cijenu jer se razlikuju od uzgajivača do uzgajivača. Osim toga, uzgajivač će Vam pokazati roditelje štenaca kako biste znali barem otprilike kakve je odlike Vaše štene naslijedilo. Isto tako svaki pravi uzgajivač obaviti će sa Vama razgovor prije nego što uzmete štene i uputiti Vas u sve detalje te Vam dati dodatne informacije o brizi i njezi šteneta.

Druge korisne informacije u vezi ulaska novog "člana obitelji" u vaš dom možete pročitati i u našoj web rubrici "Moj ljubimac-Moje štene-Vaše novo štene", na sljedećem linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/1693/83/

OZNAKE: