Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku koja je okotila 10 štenaca. Jedno je uginulo, a tri je pojela. Zašto to čini? Ne znam u čemu je štos? Hvala! Mario

O: Mogući razlozi takvog ponašanja Vaše kujice su prerano parenje mlade ženke, odnosno prerana dob za prvo leglo. Kujica je možda jednostavno nedovoljno psihički i fizički zrela za podizanje mladih i stoga uništava leglo. Nadalje, jedan od mogućih razloga koji dovodi do ovakvog ponašanja može biti i iznimno velik broj mladih u leglu kada ženka smanjuje broj mladih u leglu i odgaja samo one jedinke za koje smatra da ih može odgojiti.

Drugi razlozi su loše zdravlje mladunaca, kada ženka radije izabire uništavanje legla, nego trošenje truda i energije za podizanje avitalne mladunčadi, zatim različiti strahovi ili stres (ženka se može osjećati ugroženo od nečeg u okolini), slaba kondicija ili slabije zdravlje ženke te ometanje, odnosno diranje mladih i mijenjanje njihovog mirisa, koje može kujicu također navesti na vjerovanje da mladi nisu njezini vlastiti, već "uljezi".

Osim navedenog, spominje se i potreba za proteinima od mladih nakon okota. Uzrok ovakvom ponašanju može biti i nedostatna prehrana (bilo kvantitativno ili kvalitativno) jer tada obično ženka nema dovoljno hranjivih tvari da proizvede dovoljno mlijeka kojim bi othranila mlade. U ovom slučaju, ženka najprije pojede one najslabije mladunce, kako bi dobila dovoljno hranjivih tvari za brigu ostalih u leglu.

U iznimnim slučajevima, kada su mladunci već stariji, događa se da, ukoliko nema dovoljnog obilja hrane, ženka radije iz sažaljenja ubije mlade nego da ih gleda kako u agoniji ugibaju od gladi i dehidracije.

Korisne informacije o samom okotu, pripremi mjesta za leglo te prvim danima života štenaca možete saznati iz odgovora kolegice Zdravke Rumihe, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: