Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam srednjeg pudla 15,5 godina starog, dobrog gojnog stanja. Međutim, ima problema sa srcem te je uzimao terapiju za srce (enap i fursemid), prošle godine, u razdoblju od 3. do 6. Mjeseca, jer je u lipnju prošle godine imao kastraciju radi povećane prostate. Kako je završila operacija, tako smo i prekinuli sa terapijom. Zadnjih pola godine kašlje, neke dane više druge manje. Međutim, zadnja 4 dana je imao 3 čudna napadaja. Dok je ležao, naglo se trznuo, kao da se pokušao dignuti, ali nije mogao i kada bismo ga podigli nije mogao stati na noge, gubio bi ravnotežu. Za to vrijeme glavica mu je bila pomaknuta lagano na stranu, a prednja lijeva nogica isto tako, na koju nije mogao stati.

Inače ima bolove u toj nožici kod promjene vremena pa zna lagano šepati. Molim vas da mi što prije odgovorite i savjetujte što mi je činiti. Unaprijed zahvalna, Nikolina

O: Na ovakav način mi je poprilično teško utvrditi što je posrijedi kod Vašeg ljubimca. Naime, moguće je da je opisana klinička slika posljedica slabosti srca i posljedičnog nedostatka kisika ili nekog od oblika moždanih poremećaja.

S kliničkog stajališta, pod slabošću srca (insufficientio cordis) podrazumijevamo sindrom (skup simptoma) koji nastaje kao posljedica smanjene radne sposobnosti srca. Ona se dijeli na relativnu (kada srce za vrijeme mirovanja može zadovoljiti potrebe organizma) i apsolutnu (kada srce za vrijeme mirovanje nije u mogućnosti zadovoljiti potrebe organizma). Također, moguće je i zatajivanje srca kao posljedica trajnog opterećenja miokarda pri poremećajima u perifernom krvotoku (nadam pluća, ciroza jetre, kronične bolesti bubrega,...).

Od moždanih poremećaja mogao bih izdvojiti i epileptični napad. Epilepsija je određen i karakterističan način reakcije mozga na različita patološka stanja. Stoga, epilepsija samo predstavlja simptom nekog oboljenja. Očituje se napadima gubitka ili poremećajima svijesti, motornim simptomima kao što su grčevi, te vegetativnim simptomima kao što su slinjenje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija.

Više o epilepsiji, pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se što prije obratite svom veterinaru. Naime, isti će nakon kliničkih, a po potrebi i svih drugih, pretraga biti u mogućnosti postaviti dijagnozu,  procijeniti trenutnu situaciju te odrediti prikladnu terapiju, odnosno savjetovati Vas dalje.

OZNAKE: