Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradoricu staru 2 godine. Unazad godinu dana kod nje su se javili epileptični napadaji. Na temelju kliničke slike veterinar je dijagnosticirao epilepsiju. Ona ima napadaje otprilike svakih 3-4 mjeseca. Rečeno mi je da s obzirom na učestalost napadaja, te njezinog brzog povratka k sebi bez naknadne dezorjentiranosti, poremećaja ravnoteže ili nekih neuroloških ispada, sada ne bi još bilo vrijeme za terapiju phenobarbitonima. Zanima me da li se Vi slažete s time, te da li se kod nje mogu javiti neke dodatne komplikacije, što s njezinim eventualnim potomstvom, te da li preporučujete neku hranu koja bi štitila njezine neurone i neurološki sustav? Pozdrav i zahvaljujem, Ivana

O: Kako sam o epilepsiji već detaljno pisala, prilažem Vam link na moj tekst objavljen u ovoj rubrici: Epilepsija

Dodala bih detaljnije vezano uz specifične probleme ovog slučaja:

Općenito, liječenje se provodi jedino kada se napadi češće ponavljaju po određenim pravilima i razmacima (onim psima koji imaju više od jednog napada mjesečno). Cilj medikamenata je smanjenje intenziteta i jačine napada jer nije moguće u potpunosti ukloniti epileptične napade. Phenobarbitol i primidon su lijekovi za liječenje epilepsije u ljudi ali se upotrebljavaju i u veterinarskoj medicini. Nuspojave u pasa su obično znatan umor i pojačano žeđanje i glad, ali ove nuspojave nestaju nakon duljeg davanja lijeka.

Općenito se smatra kako jedan ili dva napada, sa dugim vremenskim razmakom između njih, nisu razlog za zabrinutost.

Epilepsija se obično prvi put pojavljuje u pasa starosti 6 mjeseci pa do 5 godina, no najčešće u dobi 2-3 godine. Javlja se u svih pasmina pasa, čistih i mješanaca. Može biti nasljedna. Labradori spadaju u pasmine s velikom tendencijom razvitka epilepsije, te je preporučljivo da se psi s epilepsijom ne upotrebljavaju u uzgoju.

Epileptični napadi sami po sebi ne ugrožavaju život, osim ako ne progresiraju u status epilepticus kada se napadi nastavljaju kroz nekoliko sati i tada je potrebna hitna pomoć veterinara. Treba napomenuti i kako, u ovisnosti kakvo je oštećenje živčanog sustava nastalo napadom, može doći do posljedične pareze ili paralize pojedinih dijelova tijela.

Što se prehrane tiče, vodite računa da je ona kvalitetna, lakoprobavljiva, najbolje superpremium kvalitete, a povremeno možete davati dodatke prehrani osobito bogate B vitaminima koji su neurotropični i koriste se za normalan rad živčanog sustava.

OZNAKE:

psi

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava