vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Odnedavno imam nekoliko gupija, 2 mužjaka i 2 ženke. Jedna ženka ima veliki trbuh. Prvo sam pomislio da je to od hrane, ali sam onda primjetio da se ostalim ribama trbuh povećava i smanjuje (baš zbog doze hrane koju su pojeli), a toj ženki ne... Usto, ona je od prije per sati jako agresivna. Što mi možete predložiti? Imam i 2. pitanje. U mom akvariju se nalaze i 2 minijaturna čistača. Ne znam koje su vrste, ali imaju uzorak leoparda i duguljaste peraje. Kako da razlikujem spol u čistača i što s mrijestom (ako ga bude bilo)? Moris

O: O mrijestu guppyja možete više pročitati u istoimenim ranijim odgovorima Mrijest gupija i Mrijest gupija.

Po opisu Vaših čistača ne mogu sa sigurnošću tvrditi o kojoj se vrsti radi, iako pretpostavljam da su u pitanju corydorasi.

Mrijest corydorasa se odvija po“rasporedu” koji Vam navodim u nastavku.

Kada primjetite zadebljani trbuh kod ženke, ona je spremna za mrijest. Kada mužjaci to primjete počinju se postavljati u "T" poziciju ispred ženke. Spremnu ženku je potrebno odvojiti u zaseban akvarij, koji prije toga treba očistiti i dezinficirati.

Idealan omjer mužjak:ženka je 2:1.

Corydorasi se u prirodi mrijeste u kišnom razdoblju pa im takve uvjete treba simulirati u akvariju. To znači da ih se u mrijesnom akvariju drži cca 7 dana na pojačanoj ishrani, a temperatura vode mora biti oko 25 stupnjeva C. Sedmi dan se iz akvarija ispumpa 1/3 vode, a osmi dan još 1/3 vode.

Deveti dan navečer, prije gašenja svijetla, potrebno je u akvarij nadoliti ispumpanu vodu i to nešto niže temperature. Na taj način simuliramo kraj sušnog i početak kišnog razdoblja, što služi kao "okidač" za mrijest.

Ukoliko je preko noći došlo do mrijesta, odrasle ribe treba izvaditi iz akvarija, a u samom akvariju treba pojačati aeraciju i po mogućnosti aplicirati antimikotik kako biste spriječili pojavu plijesni na ikri. Mlađ se izvali iz oplođenih jaja za cca 6-7 dana. Tada započinje i prihrana i to nekom "baby" hranom (npr. Mikron Sera), a kada mlađ malo naraste, možete prijeći na tabletiranu hranu.

Bitno je napomenuti kako mrijesni akvarij ne bi trebao biti viši od 30 cm, kako bi mlađ mogla doći do površine.