Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedan problem, pa se nadam da ćete mi pomoći. Gupi mi u zadnje vrijeme non stop mrijesti jajašca. Prije su mi kotile žive mlade, a sada nikako. Rekli su mi da moram kupiti par novih primjeraka i kupila sam, ali i te nove gupi su mi opet mrijestile samo jajašca. Zašto mi više neće mrijestiti žive ribice? 
Hvala, Višnja.

O: Gupi ili lat. Poecilia reticulata je toplovodna ribica. Mužjaci su manji od ženki i posjeduju veliku repnu peraju šarenih i žarkih boja, dok je leđna peraja duža i šarenija.

Repne peraje imaju trokutast, okrugao oblik ili može biti oblika lastinog repa. Kod ženki ove peraje ne dolaze toliko do izražaja. Za razliku od mužjaka ženke imaju tri donje peraje, dok je ta treća peraja kod mužjaka preobražena u spolni organ tzv. gonopodij.

Ova vrsta ribica su isključivo živorotke, tako da je nemoguće da polažu ikru. Živorotke se ne mrijeste na način da mužjak oplođuje ikru izvan tijela ženke, već mužjak ispušta mliječ koja oplođuje jajašca unutar tijela ženke. Tako oplođena ikra nalazi se u tijelu ženke dok se iz nje ne razvije mlađ. Ženki se pred izlaz mlađi iz tijela, zacrni dio trbuha kod otvora. Ta crna boja su zapravo oči mlađi u ikri. Mlađ izlazi iz ženke u nepravilnim vremenskim razmacima, ispada u obliku prozirnih kuglica koje padaju na dno akvarija, a zatim pliva prema površini kako bi se zračni mjehur napunio vodom. Zanimljivo je da ženke mogu promjeniti spol, no kod mužjaka to nije slučaj.

Ovo što ste opisali nije karakteristično za ovu vrstu ribica. Ako u akvariju imate još neke vrste ribica ili puževe, to potječe najvjerojatnije od njih.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet Centru.