Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas za savjet i pomoć. Imam ptičara starog 3 godine koji na koži, posebice nogu "- zadnje, ima smeđe točkice koje izgledaju kao miteseri kod čovjeka. Ponekad ih je vrlo malo, a ponekad je to prilično gusto. Inače je prije godinu dana, na proljeće počeo imati problema s alergijom. Pretpostavka je da nije alergičan na granu, već da je riječ o nekoj alergiji sezonskog karaktera - koža mu je crvena, češe se po tijelu i posebno oči. Nismo napravili temeljitije kontrole. Povremeno, ali to ne prakticiramo prečesto, uzima antihistaminike. Dolaskom hladnijih dana poteškoće prestaju. Prije spomenute točkice se vrlo teško skidaju, čak i noktom ih se ne može sastrugati zato kažem da izgledaju kao miteseri.

Pitala sam dva veterirana za mišljenje (prilično često smo kod veterinara jer osim alerigije ima problema i s učestalim upalama analki) međutim nisu mi znali reći ništa. I da bi njegovi zdravstveni podaci bili detaljni, dodajem još da je prvih godinu dana imao učestale proljeve i upale grla, nakon čega se ispostavilo da su mu krajnici u jako lošem stanju. Nakon što su mu ih izvadili, više nema tih poteškoća. Ništa od ovoga ne utječe na njegovo ponašanje i dalje je hiperaktivna izjelica.
Hvala unaprijed, Suzana

O: Komedoni nastaju pri pojačanoj proizvodnji masnoće (sebuma) kože kada izlazni putevi folikula žlijezde lojnice orožnjaju. Naseljavanje komedona bakterijama izaziva upalu folikula i okolnog tkiva.

Aktinički komedoni u pasa javljaju se u vezi s kroničnim solarnim dermatitisom (upalom kože zbog osjetljivosti na sunce). Sindrom je neuobičajen, ali i viđen često kod izlaganja suncu.

Najčešće su to  upaljeni i prošireni folikuli dlake, koji sadrže tamni, keratinizirani i sirasti sadržaj. Javljaju se po trbuhu, postranim naborima, unutrašnjosti bedra, na gornjoj strani njuške. Dalmatineri, vipeti, američki stafordi, bulterijeri, biglovi i baseti su skloniji pojavi aktiničnih komedona.

Bolesti kod kojih se komedoni također pojavljuju su demodikoza i Cushingova bolest.

O demodikozi je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Cushingova bolest je oboljenje koje karakterizira povišen nivo kortizola u serumu. Naziv Cushingov sindrom je termin kojim objedinjujemo sve kliničke i kemijske abnormalnosti u organizmu koje su rezultat kronične ispostavljenosti povećanoj koncentraciji glukokortikoida. Cushingova bolest je termin kojim označavamo one slučajeve Cushingovog sindroma kod kojih je višak kortizola uzrokovan pojačanom sekricijom ACTH (adrenokortikotropni hormon).

Tretiranje komedona se vrši preparatima za ljudske akne, kombinacijom klorheksidina i mikonazola, izopropilnim alkoholom ili benzoil peroksidnim gelom jednom do dva puta dnebno dok komedoni ne isčeznu (kroz cca 2 do 3 tjedna). Pomaže aplikacija A vitamina.

Samo komedoni su kozmetički problem i, ukoliko nema sekundarne infekcije, lako se kontroliraju rutinskom simptomatskom terapijom.

U liječenju treba obuhvatiti i primarni uzrok te bih Vas stoga za točnu dijagnozu uputila na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na Kliniku za unutarnje bolesti.

OZNAKE: