Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Tražeći informacije o stamorgyl tabletama otvorila mi se Vaša stranica. Ostao sam jako iznenađen kvalitetom i sadržajima koje prezentirate i molio bih da nešto napišete o demodikozi pasa.  Meni su preporučene gore navedene tablete kao lijek za istu. Zanima me da li je moguće da ta bolest prelazi s jednog psa na drugog i da li je stres (ostavio sam psa kod prijatelja 15 dana) i promjena hrane mogući uzrok ove bolesti. Inače pse hranim Eukanubom i do sada nisam imao nikakvih problema. Unaprijed hvala i srdačan pozdrav, Ivica

O: Demodikoza je kožna bolest u pasa koje je uzročnik grinja Demodex canis.

Demodex species su grinje koje se normalno nalaze u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama svih domaćih životinja, a prekomjernim namnažanjem uzrokuju nastanak lezija na koži. Demodikoza se najčešće javlja kod pasa, a vrlo rijetko kod drugih životinja. Poznata su dva oblika bolesti: blaži (skvamozni) i teži (pustulozni). Ako je pustulozni oblik generaliziran, prognoza je vrlo nepovoljna.

Postoji i dobna i pasminska predispozicija za demodikozu. Tako se demodikoza češće javlja u mlađih jedinki i to kod čistokrvnih pasa (mops, šar pei, čau-čau, engleski i francuski buldog...), a najčešće se prenosi neonatalnim kontaktom. No, za nastanak bolesti važni su i predisponirajući čimbenici: slabija kondicija, virusne infekcije, te dob.

Navedeni paraziti se sa majke kontaktom prenesu na kožu šteneta u prvim danima života (smatra se kako je nemoguće da se odrastao pas zarazi ovom grinjom). Iz još nepoznatih razloga u nekih pasa se mijenjaju stanja na koži i organizmu a koja odgovaraju Demodex grinji za namnažanje i uzrokovanje opsežnih kožnih oštećenja.

Za razliku od Sarcoptes šuge demodikoza nije zarazna, znači, ne prenosi se na ljude ili druge pse osim sa majke na štenad.

Bolest je obično ograničena samo na neke dijelove kože, ali se može proširiti i po većim površinama tijela.

Kod mladih pasa ova bolest povezana je sa primarnim nedostatkom celularnog imuniteta, dok se kod odraslih životinja  javlja sa metaboličkom poremetnjom (hipertireoidizam, hiperadrenokorticizam) ili ako primaju terapiju (glukokortikoidi, citotoksični lijekovi) koja oštećuje imunološki sustav.

Utvrđeno je da je bolest najčešća u pubertetu. Čini se da je ipak najznačajnija genetska predispozicija, jer je dokazano da se bolest pojavljuje nasljedno u pasa u kojih zakazuje imunitetni odgovor posredovanjem stanica.

Kod lokalizirane demodikoze vidljiva su manja područja koja su ljuskava i crvena, najčešće na licu ili prednjim nogama a obično se manifestira u štenaca u dobi od 3 do 6 mjeseci. Većina ovih slučajeva spontano prolazi kroz nekoliko tjedana. Preporuča se napraviti kontrolu nakon 4 tjedna. Povremeno se lokalizirana demodikoza može javiti  i u odraslih pasa no još uvijek ne postoje adekvatni podaci o prognozi u odraslih pasa.

Generalizirana demodikoza zahvaća velika područja na tijelu. Najčešće se manifestira u dobi psa od 3 do 12 mjeseci. Može se javiti i upala lojnih žlijezda, a moguće su i sekundarne bakterijske infekcije. Liječenje može biti dugotrajno i skupo ali većina pasa se u potpunosti oporavi. Liječenje generalizirane demodikoze obuhvaća: šišanje dlake po cijelom tijelu psa, uklanjanje svih krasta i krastica, kupanje u medicinskom šamponu za suzbijanje bakterijske infekcije i aplikaciju otopine za suzbijanje šugarca (amitraz, ivermektin). Ovaj način djelotvoran je u većine pasa. Drugi način je oralno davanje propisanog lijeka svakodnevno kroz nekoliko mjeseci. Kod generalizirane demodikoze bris kože bi se trebao raditi svaka dva tjedna dok dva uzastopna nalaza ne budu negativna, kada se terapija može prekinuti.

Stres ima veliki utjecaj na opsežnost demodikozom zahvaćenih promjena na koži. Kao stanovita preventiva stresa u pasa preporuča se slijedeće: ženke bi se trebale sterilizirati odmah nakon pojave i izlječenja demodikoze. Naime, ulazeći u spolni ciklus, hormoni ali i graviditet spominju se kao vrlo stresan doživljaj. Osim navedenoga, demodikoza je nasljedna i stoga se ne bi smjela prenositi na potomke. Zatim, pse bi trebalo hraniti hranom renomiranih proizvođača kako bi se izbjegli bilo kakvi problemi povezani s prehranom a samim time i pad imuniteta. Potrebno je provoditi redovitu kontrolu infestacije ektoparazitima (buhe i krpelji)  jer mogu znatno pogošati kliničku sliku. Redovita vakcinacija ima veliku ulogu u redukciji stresa. 

Liječenje demodikoze je dugotrajno, a preporuča se hrana bogata bjelančevinama sa što manje masnoća, te vitaminsko - mineralni dodaci.

Također se preporučuje uzimanje vitamina H (biotin) koji se još naziva zaštitnim faktorom za dlaku i za kožu i "Dermanorm kapsula" koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake.

Pozivam Vas da posjetite naše Pet centre kako biste dobili više informacija o pomoćnim sredstvima za otpornost kože i dlake, u skladu sa specifičnim potrebama Vašeg ljubimca

OZNAKE: