Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam maltezericu staru 3 god. Svi ju obožavamo, ali živi zadnjih godinu dana sa mnom i suprugom. Pred 3 dana prijatelj mi je poklonio westija starog 2,5 mj. za kojega se nije mogao brinuti jer stalno radi. Sada me samo zanima kako će Biba reagirati na novo štene, idu li te dvije pasmine skupa? Neće biti ni malo zapostavljena, ali da li da ostavim joj westija da ima društvo dok radimo, da nije sama ili da ga poklonim? Ne znam što da radim. Ja bih ih imala oboje jer moja ljubav prema psima je ogromna.
Hvala,
Helena

O: Maltezeri su razigrani i umiljati psi, veoma odani svom vlasniku i poprilično vezani za porodicu. Karakterizira ih inteligencija i blaga priroda te predstavljaju idealan izbor za psa pratioca, odnosno obiteljskog psa. Vole sve oblike aktivnosti i jako ih je lako učiti nove stvari ukoliko su odgovarajuće nagrađeni.

Zapadno škotski bijeli terijer (West Highland White Terrier) je malen, živahan, čvrst i druželjubiv pas čija građa i izgled tijela, u cjelini, "odiše" energijom. Ova pasmina pasa je izrazito srdačna te uvelike pokazuju svoju naklonost prema ljudima i drugim psima.

Iako psi i jedne i druge pasmine pokazuju dobro slaganje s drugim kućnim životinjama, psima i djecom, ponekad se mogu pojaviti određeni problemi.

Naime, prilikom upoznavanja jednog psa s drugim psom, po prvi put, postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir (vrsta, pasmina, veličina, spol, dob, individualni temperament, zdravstveni statusi ljubimaca,...) kako bi se izbjegla pojava eventualnih problema. Kako je to izrazito mnogo čimbenika, koje bi trebalo uzeti u obzir, skoro je i nemoguće procijeniti kakve će biti reakcije jednog ljubimca na drugog. U pravilu, to prolazi više-manje bezbolno, i za jednog i za drugog ljubimca, te se ubrzo razvija trajno i neraskidivo prijateljstvo.

Informacije i savjete vezane za dolazak novog psa i upoznavanje s ostalim ljubimcima u domu možete pročitati u mojim ranijim odgovorima  ovdje i ovdje.

Više o ove dvije pasmine možete saznati u odgovoru moje kolegice Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: