Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mojem  labradoru, starom osam mjeseci, ustanovljena je luksacija patele. Iz nekih vaših ranijih odgovora shvatio sam poprilično dobro o čemu se tu zapravo radi, ali i dalje nisam siguran da li je operacija neophodna. Do luksacije dođe povremeno, prilikom pojačane fizičke aktivnosti, otprilike jednom dnevno ili jednom u dva dana. Nekad se sve sredi samo od sebe, nekad mu i ja namjestim koljeno. Prema tome, shvaćam da je riječ o drugom stepenu luksacije o kojima ste vi govorili. Zanima me da li je zaista neophodan operativni zahvat i u kojoj dobi? Ako je neophodan , da li je za to potrebno čekati da pas  u potpunosti odraste ili operaciju treba obaviti što prije? Da li je bolest progresivnog karaktera?

Da li se može izliječiti nekom terapijom i/ili mirovanjem? Da li može nestati sama od sebe odrastanjem i jačanjem psa? I što je najvažnije, da li se može u potpunosti izliječiti tako da i u buduće može biti ovako hiperaktivan i razigran kakav je sada?
Hvala unaprijed, Marko

O: Luksacija patele predstavlja čest problem kod velikih i malih pasmina pasa. Konkretno, radi se o gubitku međusobnog kontakta između dvije zglobne površine, između koljena i koljena zgloba. Prema stupnjevima, podijeljena je u 4. stupnja, o čemu je i pisala kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Komplikacije ovog stanja mogu biti: ozljede živaca i krvnih žila, gubitak fiziološke funkcije zgloba, upale i oštećenja mišićnog tkiva, istezanje ligamenata (što dodatno pogoduje ponovnom pojavljivanju i progradiranju bolesti),...

Ako je i posrijedi drugi stupanj luksacije koljena, na samom zglobu moguće su degenerativne promjene. Također, kao što ste i naveli, sama luksacija se pojavljuje poprilično često, što dodatno komplicira situaciju, odnosno ukazuje na problem sklon kompliciranju.

Operativni zahvat ovisi o nekoliko čimbenika: stupnju luksacije, intenzitetu hromosti i intenzitetu boli kod ljubimca, učestalosti luksacija, starosti ljubimca,... Po operativnom zahvatu, sam oporavak je nerijetko dug i iziskuje mirovanje i fizikalnu terapiju. Novije metode operativna zahvata, pogotovo kod mlađih pasa s izraženim 2-3 stupnjem luksacije patele, pokazale su izvanredne rezultate. Naime, ne samo što su manje invazivne, nego je i sam postoperativni period skraćen i ubrzan.
 
Za sve dodatne odgovore, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. Naime, dijagnoza, terapija i prognoza varira od slučaja do slučaja i može je procijeniti samo veterinar koji je izvršio pregled ljubimca. Također, savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu gdje će stručnjaci na području ortopedije biti u mogućnosti, a sve prema najnovijim dostignućima na tom polju veterine, dalje Vas usmjeriti.

Također, kontrolirajte tjelesnu težinu svom ljubimcu i naučite svog ljubimca da kontrolira svoje ponašanje, kako pri skakanju i igri ne bi prouzročio dodatne komplikacije.

OZNAKE: