Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku posavskog goniča kojoj je na krvnom testu ustanovljena lišmanioza. Koristio sam aloporinol cc mjesec dana po tri tablete i fantastično se popravila. Nakon tih 100 tableta sam prestao davati jer se ona osjeća i izgleda fantastično. Ova pauza traje već dva mjeseca. Da li trebam produžiti navedenu terapiju ili samo u slučaju pogoršanja? Da li postoji neki lijek za totalno izlječenje ili neka bolja terapija? Da li ženka prenosi bolest na mladunce? Pozdrav, Damir

O: Leishmaniosis je parazitarna bolest pasa, štakora, divljih životinja i čovjeka (zoonoza), čiji su uzročnici protozoi iz roda Leishmania (Leishmaia infantum).

Adekvatnog i djelotvornog lijeka protiv ove bolesti nema, nego se koristi humani lijek protiv gihta (alopurionol). Lijek daje dobre rezultate te bi se trebao koristiti u skladu s dijagnozom i preporukama veterinara. Problem leži u činjenici da se ova bolest ne može potpuno izliječiti, nego se može staviti pod kontrolu s lijekovima. Iz tog razloga, savjetujem Vam da se konzultirate sa svojim veterinarom.

U posljednjih nekoliko godina, provedeno je nekoliko ispitivanja o mogućnostima prijenosa uzročnika s kuje na podmladak. Ta ispitivanja su pokazala da postoji mogućnost prijenosa uzročnika s kuje na štence. Međutim, rezultate je teško generalizirati te je za tu potvrdu potrebno obaviti daljnja istraživanja u svrhu utvrđivanja postotka inklinacije te njegove uloge u epidemiologiji bolesti.

Također, savjetujem Vam da kontaktirate i Zavod za parazitologiju i invazijske bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55, gdje će stručno osoblje biti u mogućnosti informirati Vas o eventualnim novim saznanjima o ovoj bolesti te liječenju iste.

Više informacija o ovoj bolesti možete pronaći i u mojim ranijim odgovorima ovdje i ovdje.

OZNAKE: