Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Psu (labrador) mi je dijagnosticirana lišmanija. Već mjesec dana dajem mu Alopurinol. Kako se radi o većoj količini tableta, dajem mu ih smrvljene te otopljenje u kozjem mlijeku da mu lakše padne na želudac i bubrege. Zanima me može li to oslabiti ili neutralizirati djelovanje Alopurinola? I što koristiti za ublažavanje djelovanja velike količine tableta na želudac i bubrege, ako se uopće to može ublažiti. Hvala, Toni

O: Leishmaniosis - je parazitarna bolest pasa, štakora, divljih životinja i čovjeka (zoonoza) čiji su uzročnici protozoi iz roda Leishmania.

Do prije nekoliko godina, bolesti se nije pridavala naročita pažnja zbog iznimne rijetkosti, no u novije vrijeme širenje bolesti u najjužnijim hrvatskim županijama pobudilo je veći interes veterinarske struke i javnosti, te ukazalo na ozbiljnost problema.

Bolest među životinjama i sa životinja na ljude prenose sitni komarci tzv. papatači (češći u toplijim krajevima). Inkubacija bolesti varira - od nekolika dana do nekoliko godina. Klinička slika pseće lišmanioze nije uvijek jedinstvena tako da inficirani psi mogu pokazivati sasvim blage simptome ili ih uopće ne pokazivati, odnosno, odavati dojam izrazito bolesne životinje. Prvi znaci bolesti su tromost, apatičnost, gubitak apetita, mršavljenje. Kad se bolest razvije zahvaća u prvom redu oči i kožu: upali se rožnica oka, po koži se stvaraju upalni čvorići, česti je gubitak dlake oko očiju te na vratu i repu. Potkožni limfni čvorovi su uvijek povećani, ponekad se javljaju i crijevni simptomi u obliku proljeva koji najčešće dovedu do uginuća zaražene životinje. Važno je istaknuti da su uzročnici lišmanioze u koži bolesnog psa izrazito gusto nakupljeni tako da se komarci sisanjem lako inficiraju i prenesu bolest na druge životinje i ljude. Od presudne važnosti u dijagnostici lišmanioze je direktno mikroskopsko dokazivanje uzročnika iz strugotina kože ili punktata limfnih čvorova te pretrage krvi.

Allopurinol tablete su lijek koji se preporučuje kod lišmanioze. Primjenu ovih tableta otopljenih u kozjem mlijeku ne bih Vam preporučio jer psi i mačke nemaju enzim za razgradnju mliječnog šećera, te ih mlijeko napuhava i ubrzava peristaltiku. Ubrzana peristaltika ubrzava prolazak hrane i ljekovitih sredstava kroz probavni sustav, što dodatno komplicira situaciju (nedostatna apsorpcija pojedinih hranjivih elemenata i ljekovitih supstanci). Možete koristiti sirutku, jogurt, svježi kravlji sir.

U Pet centar ljekarnama možete nabaviti medicinsku hranu Hill's i/d (intestinal diet), Royal Canin (Intestinal) i Eukanuba (Intestinal) koja se daje psima koji pate od gastrointestinalnih poremećaja. Medicinska hrana za probavne smetnje dolazi kao dehidrirana i kao konzervirana hrana. Takva hrana može ublažiti štetni učinak velike količine lijekova primjenjenih per oralno.

OZNAKE: